Testaa ja kehitä työkykyäsi uudella Viljelijän työkykymittarilla
Mela on julkaissut uuden palvelun, jonka avulla maatalousyrittäjät voivat arvioida ja kehittää työkykyään. Välitä viljelijästä -projektin tuottama Viljelijän työkykymittari -palvelu koostuu työkykyä ja työhyvinvointia arvioivasta testistä, testipalautteesta sekä ohjauksesta sopivien työkykypalveluiden piiriin. Ainutlaatuista palvelussa on se, että omia tuloksiaan voi verrata muiden maatalousyrittäjien tuloksiin. Palvelu on maksuton.
Viljelijän työkykymittarissa vastaat kymmeneen työkykyä ja työhyvinvointia koskevaan kysymykseen. Vastaustesi perusteella saat palautteen, jossa maataloustyön erityispiirteet on otettu huomioon. Muihin työhyvinvointitesteihin verrattuna Viljelijän työkykymittarissa on poikkeuksellista se, että vastauksiasi verrataan muihin maatalousyrittäjiin. Näin saat näkymää siihen, onko oma tilanteesi parempi vai huonompi kuin muilla maatalousyrittäjillä.
– Vaikka netti on täynnä työhyvinvointitestejä, puuttuu niistä yleensä mahdollisuus verrata tuloksia omaan ammattiryhmään. Siksi halusimme räätälöidä maatalousyrittäjille ihan oman testin, jossa he pääsevät vertailemaan tuloksiaan muihin maatalousyrittäjiin. Vertailua voi tehdä tuotantosuunnan, sukupuolen ja iän perusteella eli voit verrata tuloksiasi esimerkiksi 50-vuotiaaseen lypsykarjatilalliseen mieheen, jos itse kuulut tähän ryhmään, kertoo Melan asiantuntija Susanna Karhu.
Sen lisäksi, että testi antaa tuloksen suhteessa vertailuryhmään, antaa se myös kysymyskohtaisen tavoitetason.
– Voi olla, että oma tuloksesi on parempi kuin maatalousyrittäjillä keskimäärin. Mutta usein maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin osa-alueet, kuten palautuminen tai työtyytyväisyys, ovat heikompia kuin muilla ammattiryhmillä. Siksi tähän mittariin on rakennettu myös tavoitetaso, jolla halutaan kannustaa nostamaan työhyvinvointia yleisesti hyvänä pidetylle tasolle, kertoo Karhu.
Työkykymittarin tuloksista näet, mihin asioihin sinun olisi hyvä kiinnittää huomiota. Samalla saat ohjausta sopiviin työkykyä tukeviin palveluihin. Näitä ovat sekä Melan että yhteistyökumppaneiden tarjoamat palvelut. Kaikki Melan palvelut, joihin tulokset ohjaavat, ovat maksuttomia.
Mittari auttaa tunnistamaan varomerkkejä jaksamisessa
Viljelijän työkykymittari piirtää kokonaiskuvaa työhyvinvoinnista, mutta auttaa myös reagoimaan muutoksiin omassa jaksamisessa.
– Viljelijät ovat toivoneet, että Mela kehittäisi mittarin, jolla he voisivat seurata omaa jaksamistaan. Viljelijän työkykymittarissa on mukana psyykkiseen kuormitukseen liittyviä kysymyksiä, joiden avulla omaa kuormittumista voi seurata. Testin voi tehdä vaikka pari kertaa vuodessa, jotta saa suuntaa siitä, mihin oma työhyvinvointi kehittyy. Toivottavasti voimme tämän avulla lisätä myös maatalousyrittäjien terveyslukutaitoa, koska yrittäjä itse on yrityksensä kivijalka, toteaa Melan työkykypalveluiden yksikönpäällikkö Pirjo Saari.
Vertailuaineistona päivittyy jatkuvasti
Viljelijän työkykymittarin vertailuaineistona käytetään Kantar TJS Agrin Maatalouden kehitysnäkymät -kyselyä vuodelta 2020, johon on vastannut 3 828 maatalousyrittäjää. Viljelijän työkykymittariin annetut vastaukset kerryttävät vertailuaineistoa edelleen. Vastaukset ovat kuitenkin anonyymejä eli niitä ei voi yhdistää yksittäiseen vastaajaan.
– On hyvä, että vastaukset kerryttävät uutta vertailuaineistoa, koska vuonna 2020 maatalouden tilanne oli positiivisempi kuin esimerkiksi tällä hetkellä. Siksi reaaliaikaisten tulosten päivittyminen vertailuaineistoon on tärkeää, toteaa Saari.
Oman työkykysi tason pääset testaamaan osoitteessa: tykymittari.mela.fi