Poronhoitajan sijaisapukorvausta varten riittää puhelimitse haettu todistus
Poronhoitajan ollessa työkyvytön, hänen on mahdollista saada Melasta korvausta itse järjestämästään sijaisavusta.
Jos tunnet itsesi sairaaksi tai sinulla on hengitystieoireita, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi puhelimitse. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos opastaa sivullaan, miten toimia, jos epäilet koronavirustartuntaa.
Sijaisapuoikeus edellyttää, että sinulla on pakollinen MYEL-vakuutus ja vähintään 50 lukuporoa. Sijaisapua pitää hakea kirjallisesti Melasta ennen kuin sijainen aloittaa työt. Helpoin tapa tehdä sijaisapuhakemus on lähettää tekstiviesti numeroon 050 410 8909.
Sijaisapua voi saada ilman sairauslomatodistusta enintään 7 päivää vuodessa. Laki antaa mahdollisuuden saada korvausta myös pidemmältä sairausajalta työkyvyttömyystodistuksen perusteella.
Poikkeusoloissa toimimme THL:n suosituksen mukaan. Jos sairastut ja tarvitset todistuksen sairauslomasta, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoosi puhelimitse tai terveydenhuollon tarjoamalla verkkosovelluksella. Sijaisapukorvausta varten riittää puhelimitse haettu, lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan antama kirjallinen sairauslomatodistus.
Poronhoitajan sijaisapuasian lisäksi Mela-asiamies Nina Maarit West kertoi Ylen saamenkielisissä uutisissa 23.3., että kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin todistuksella poronhoitaja voi hakea myös tartuntatautipäivärahaa, jos hänet asetetaan eristykseen tai karanteeniin. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisen rajoittamista ja sillä pyritään estämään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Jos sinut asetetaan karanteeniin, mutta olet työkykyinen, et voi saada sijaisapukorvausta.