Maatalousyrittäjien stressi ja psyykkinen oireilu vähentynyt, työtyytyväisyys kasvussa
Maatalousyrittäjien työhyvinvointi on parantunut viimeisen kahden vuoden aikana. Melan teettämän kyselytutkimuksen mukaan kaikki työhyvinvointia mittaavat luvut ovat paremmalla tasolla verrattuna kahden vuoden takaisiin tuloksiin. Myös yrittäjien psyykkinen oireilu on vähentynyt ja koettu työkyky parantunut merkittävästi.
Tulokset selviävät Melan Kantar TNS Agrilla teettämästä työhyvinvointibarometrista, jolla selvitetään maatalousyrittäjien kokemaa työtyytyväisyyttä, työn iloa, stressiä, psyykkistä kuormitusta sekä koettua työkykyä. Työhyvinvointibarometria on kerätty vuodesta 2017.
Puolet vastaajista kokee työn iloa
Maatalousyrittäjät kokevat työn iloa selvästi enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Nyt vastaajista puolet ilmoitti kokevansa työn iloa, kun kaksi vuotta sitten työn iloa ilmoitti kokevansa 45 % vastaajista. Työhönsä tyytyväisiä maatalousyrittäjiä on tulosten mukaan 45 % (2023: 42 %). Tyytyväisimpiä ovat nuoret, alle 40-vuotiaat yrittäjät ja tuotantosuunnista siipikarjatilalliset sekä erikoiskasvituotannon harjoittajat.
Myös psyykkinen oireilu, kuten masentuneisuus, unettomuus tai väsymys, on vähentynyt kahden vuoden takaisesta. Masentuneisuutta ilmoitti nyt kokevansa 22 % vastaajista, kun kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 25 %. Myös kokemus stressistä on vähentynyt. Melko tai erittäin paljon stressiä ilmoitti kokevansa 21 % vastaajista (2023: 23 %). Eniten stressiä kokevat nuorimmat yrittäjät ja eläintilalliset. Voimattomuus tai väsymys oli psyykkisistä oireista yleisin, mutta senkin kokemus oli vähentynyt edellisestä kyselystä. Nyt 41 % vastaajista ilmoitti kokevansa voimattomuutta tai väsymystä (2023: 46 %).
Erityisen positiivinen muutos näkyi vastaajien työkyvyn kokemuksessa. Kyselyssä selvitetään maatalousyrittäjien kokemaa työkykyä asteikolla 1–10. Nyt vastaajat antoivat työkyvylleen arvioksi 7,4, kun kaksi vuotta sitten arvio oli 7,1. Kolmen desimaalin nousua voidaan pitää jo merkittävänä muutoksena.
Vaikka nuoret ovat tyytyväisimpiä työhönsä, kokevat he eniten psyykkistä oireilua
Vaikka nuorin, alle 40-vuotiaiden, ikäluokka on työhönsä tyytyväisiä ja kokee eniten työn iloa, on heillä samaan aikaan myös eniten psyykkistä oireilua. Alle 40-vuotiaista voimattomuutta tai väsymystä kertoi kokevansa yli puolet vastaajista, masentuneisuutta 34 % ja ärtyneisyyttä 40 %. Positiivista on kuitenkin se, että nuorten psyykkinen oireilu on monelta osin vähäisempää kuin kaksi vuotta sitten, jolloin voimattomuutta ja väsymystä koki peräti 60 % ja ärtyneisyyttä 52 % nuorista yrittäjistä.
– Tulokset ovat osa laajempaa yhteiskunnallista ilmiötä, jossa nuorten psyykkinen oireilu on suurta ja kasvusuuntaista. Toisaalta tähän peilaten tuloksissa on ehdottoman positiivista se, että nuorten maatalousyrittäjien kokema oireilu on vähäisempää kuin kaksi vuotta sitten. Stressin ja psyykkisen oireilun syyt ovat nuoremmilla maatalousyrittäjillä hyvin loogisia: takana on usein isoja investointeja, eletään ruuhkavuosia ja lyhyt kokemus yrittäjänä toimimisesta voi stressata enemmän kuin pitkään alalla toimineita, toteaa yksikönpäällikkö Pirjo Saari Melan Työkykypalveluista.
Työhyvinvointibarometri antaa kuvaa maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin tilasta
Mela kerää työhyvinvointibarometria vuosittain. Tavoitteena on saada tietoa maatalousyrittäjien työhyvinvoinnissa tapahtuneista muutoksista. Työhyvinvointibarometri kerätään vuorovuosin osana Kantar TNS Agrin Datalaari-tutkimusta ja vuorovuosin osana Maatalouden kehitysnäkymät -tutkimusta. Tämänvuotinen kysely kerättiin osana Datalaari-tutkimusta. Kysely toteutettiin nettikyselynä tammi-helmikuussa 2025. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 891 kappaletta.
Tutkimuksen vastaajajakauma päätuotantosuunnan mukaan luokiteltuna oli seuraava: maitotiloja 11 %, nautatiloja 9 %, sikatiloja 2 %, muita kotieläintiloja 3 %, viljatiloja 47 %, muita kasvitiloja 18 % sekä muita tiloja 11 %. Aineisto painotetaan Ruokaviraston tilastojen perusteella vastaamaan Suomen maatalouden rakennetta tuotantosuunnan, alueen ja tilakoon mukaan.
Lisätietoja tuloksista: yksikönpäällikkö Pirjo Saari, Mela, puh. 0400 341 390 tai pirjo.saari(at)mela.fi
Lisätietoja tutkimuksen toteuttamisesta: Reijo Pirttijärvi, Kantar Agri, puh. 040 865 2363