Ohita valikko

Maatalousyrittäjien henkinen kuormittuneisuus lisääntynyt selvästi

Maatalouden kustannuskriisi heijastuu selvästi yrittäjien jaksamiseen. Koettu työhyvinvointi on heikentynyt merkittävästi verrattuna kaksi vuotta sitten tehtyyn kyselyyn. Erityisesti stressi ja psyykkinen oireilu olivat lisääntyneet, todetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan teettämässä kyselytutkimuksessa.

Psyykkinen oireilu lisääntynyt ja työtyytyväisyys heikentynyt

Maatalousyrittäjien psyykkinen oireilu oli selvästi lisääntynyt verrattuna vuoteen 2021. Yleisimmät oireet, voimattomuus tai väsymys, olivat lisääntyneet 39 prosentista 46 prosenttiin. Masentuneisuutta koki joka neljäs (nousua 19 % > 26 %), ja uniongelmia oli kolmanneksella. Psyykkisiä oireita oli eniten eläintilallisilla. Myös stressin kokeminen oli lisääntynyt merkittävästi. Stressiä ilmoitti kokevansa melko tai erittäin paljon jopa 44 prosenttia vastaajista (vuonna 2021: 16 %). Stressin kokeminen oli yleisempää eläintiloilla kuin vilja- tai muilla kasvinviljelytiloilla. Samoin se oli yleisempää suuremmilla tiloilla sekä nuoremmilla (alle 40-vuotiailla) yrittäjillä.

Tyytyväisyys maatalousyrittäjän työhön oli laskenut selvästi (2023: 42 %, 2021: 55 %). Työn iloa koki enää 45 prosenttia vastaajista (2021: 58 %). Suuremmat tilat ja nuorimmat yrittäjät, alle 40-vuotiaat, kokivat eniten työtyytyväisyyttä ja työn iloa.

Jaksamista tukevia toimia tarvitaan enemmän kuin koskaan

Tulosten perusteella voidaan todeta, että maatalousyrittäjien jaksamista tukevia toimia tarvitaan.

– Tulokset eivät valitettavasti yllätä, sillä maatalouden toimintaympäristöön kohdistuu nyt monenlaisia paineita. Kyselytulosten roima lasku sen sijaan yllätti. Tulokset ovat monin paikoin selvästi huonompia kuin esimerkiksi traktorimarssin aikaan, vetää yhteen Melan toimitusjohtaja Heli Backman.

Kotimainen ruoantuotanto on edellytys Suomen huoltovarmuudelle.

– Ruoantuotannon turvaamiseksi yrittäjien jaksamisen tukeminen on erityisen tärkeää. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on tehtävä laajalla rintamalla ja Välitä viljelijästä -projektin palveluita tarvitaan enemmän kuin koskaan, painottaa Backman.

Barometrilla tietoa työhyvinvoinnin muutoksista

Mela kerää työhyvinvointibarometrilla vuosittain tietoa maatalousyrittäjien työhyvinvoinnissa tapahtuneista muutoksista. Kysely toteutettiin osana Kantar TNS Agrin Datalaari-tutkimusta (1019 vastaajaa). Aineisto painotettiin vastaamaan Suomen maatalouden rakennetta tuotantosuunnan, alueen ja tilakoon mukaan.

Lisätietoja tutkimuksen tuloksista
Heli Backman, toimitusjohtaja, p. 040 825 9760
Pirjo Saari, yksikönpäällikkö, p. 040 034 1390

Lisätietoja tutkimuksen toteutuksesta
Reijo Pirttijärvi, tutkimusjohtaja, Kantar TNS Agri, p. 040 865 2363

 

Työhyvinvointibarometrin tulokset kuvina (pdf)

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö