Loistolomittaja on huippuammattilainen, joka ymmärtää eläimiä ja osaa konetyöt
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela järjesti syksyllä 2020 Loistolomittaja-kampanjan. Kampanjan tavoitteena oli tuoda esille maatalouslomittajan tärkeää ja mielenkiintoista työtä. Kysyimme maatalousyrittäjiltä ja muilta lomittajien kanssa työskenteleviltä, millainen on loistolomittaja ja saimme lähes 400 ilmiantoa. Parhaat perustelut saaneet Loistolomittajat palkittiin 8.4.2021 neljässä eri paikallisyksikössä. Palkintotilaisuudessa julkaistiin myös Loistolomittajat-video.
– Iso kiitos koko perheen puolesta, kun äitikin saa välillä olla ihan lomalla!, kirjoitti maatalousyrittäjä Hanna Myrskyranta ilmiannossaan Jouki Tchaousille. Jouki on yksi kolmesta Loistolomittaja-kampanjassa palkituista. Hän työskentelee Sastamalan kaupungin lomituspalveluissa.
Lomittajan työn arvostus korostui perusteluissa
Kaksi muuta Loistolomittaja-palkinnon saajaa ovat Heidi Hakkarainen Pielisen Karjalan lomituksen paikallisyksiköstä ja Tuomas Turunen Muhoksen paikallisyksiköstä. Lomituksen sidosryhmien edustajista koottu raati valitsi nämä kolme lomittajaa siksi, että heidän saamissaan perusteluissa tuli hyvin esille työn tärkeys ja monipuolisuus sekä taidot ja ominaisuudet, jotka tekevät maatalouslomittajasta Loistolomittajan. Mela palkitsi Loistolomittajat 1 000 euron kotimaan majoituslahjakorteilla. Myös heidän ilmiantajansa palkittiin.
Upeita perusteluja tuli niin paljon, että raati valitsi vielä yhden Loistolomittajan, jolle se päätti antaa kunniamaininnan. Mira Tukiainen Mikkelin kaupungista oli saanut useita ilmiantoja.
– Eniten arvostan Mirassa sitä, että hän tekee työnsä aina niin kuin itselle tekisi, eli huolehtii eläimistä kuin ne olisivat hänen omiaan, kertoi perusteluissaan kollega Eevi Piili.
Palkintotilaisuudessa julkaistiin myös Loistolomittajat-video, joka esittelee kolme maatalouslomituksen huippuammattilaista työssään. Katso video YouTube-kanavaltamme.
Maatalouslomittajan työ on monipuolista ja itsenäistä eläinten parissa työskentelyä
Maatalousyrittäjät kertoivat perusteluissaan, että he arvostavat maatalouslomittajassa ennen kaikkea hyvää eläinten käsittelytaitoa, vastuullista työskentelyä ja luotettavuutta. Myös erilaisten eläintenhoidossa käytettävien koneiden ja laitteiden käyttötaito sai yrittäjiltä paljon pisteitä.
– Parasta on se, että saa työskennellä eläinten kanssa ja olla mukana siinä ketjussa auttamassa yrittäjiä tuottamaan meille suomalaista puhdasta ruokaa, kertoo Mira Tukiainen lomittajatyön parhaista puolista.
Maatalouslomittajat tekevät tärkeää työtä
Loistolomittaja-kampanjan tavoitteena oli lisätä maatalouslomittajan ammatin tunnettuutta ja arvostusta. Kampanjassa saatua materiaalia tullaan käyttämään muun muassa oppilaitos- ja markkinointimateriaalin tuottamisessa.
Suomessa työskentelee noin 2 300 kunnallista maatalouslomittajaa vakituisessa työsuhteessa. Lisäksi maatalouslomittajan työtä tehdään sekä määräaikaisissa työsuhteissa kuntaan että itsenäisinä ammatinharjoittajina tai lomitusyrityksen lomittajina. Maatalousyrittäjät voivat valita, käyttävätkö he kunnan palveluja vai järjestävätkö lomituspalvelunsa itse. Maatalousyrittäjä, joka järjestää itse lomituksensa, ostaa palvelut ennakkoperintärekisterissä olevalta yritykseltä tai yrittäjältä.
Maatalouslomittajaksi opiskellaan maatalousalan oppilaitoksissa. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela vastaa valtakunnallisesti lomituspalvelujen toimeenpanosta. Vuonna 2021 lomituspalveluita järjestää 38 kuntaa, joiden kanssa mela on tehnyt sopimuksen. Lisätietoja voit katsoa nettisivultamme: Maatalousyrittäjän lomituspalvelut.
Lisätietoja
asiantuntija Erkki Eskola, puh. 029 435 2480 tai erkki.eskola(at)mela.fi
Lue Loistolomittajien saamat perustelut sekä lisää kampanjasta Loistolomittaja-sivulta