Kiire on tapaturmariski – viisi vinkkiä kiireen hallintaan
Maaliskuun teemana Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjassa on kiire. Kiire altistaa tapaturmien sattumiselle ja huolimattomuudelle. Kokosimme maatilojen avuksi viisi vinkkiä kiireen taltuttamiseen. Lukaise asiantuntijoidemme vinkit, taklaa kiire ja pidä tilasi turvallisena.
1. Priorisoi ja suunnittele
Aika ajoin kannattaa pysähtyä, ajatella tulevaisuutta ja laittaa työt tärkeysjärjestykseen. Mitä tehdään tänään, mitä huomenna ja mitä ei tehdä ollenkaan? Konkreettista apua saat esimerkiksi Lean-menetelmästä. Hyödyntämällä Lean-ajattelua voi paremmin keskittyä siihen, mikä tuottaa arvoa tilalle. Ottamalla käyttöön vakioidut rutiinit ja mallit työstä tulee tehokkaampaa ja virheiden määrä laskee. Lean-koulutusta tarjoaa esimerkiksi ProAgria.
Lukemista leanista:
ProAgria Itä-Suomi: Lean tuli taloon ja navettaan
ProAgria Itä-Suomi: Lean on paitsi johtamisfilosofia, myös kasa käytännöllisiä työkaluja
2. Tee viikkokalenteri
Ota esiin taulu tai iso paperi. Tee kaksi saraketta ja kirjaa toiselle viikonpäivät ja toiselle työntekijät ja yrittäjät. Viikkokalenterin avulla hallitset työtehtävät ja työnjaon. Sijoita viikkokalenteri näkyvälle paikalle. Siihen voi myös kuitata työt tehdyksi. Viereen voi ripustaa taulun kehittämistavoitteille.
3. Vuosikellosta apua suunnitteluun
Työtehoseura kouluttaa ja toteuttaa työelämän kehittämis- ja tutkimushankkeita. Seura tarjoaa myös työkaluja ajanhallintaan. Työtehoseuran nettisivuilta löydät myös maksuttoman excel-pohjaisen vuosikellon, johon voit kirjata valmiiksi vuosittain toistuvat tapahtumat.
4. Keskustele ja kommunikoi
Yrityksen sisäisen keskustelukulttuurin tulee olla kunnossa. Dialogin on oltava jatkuvaa. On tärkeää käsitellä myös sellaisia asioita, joista ei olla samaa mieltä, ja löytää niihin yhteinen ratkaisu. Kun työtaakka esimerkiksi laajennuksen yhteydessä uhkaa kasvaa liian isoksi, pitää jo ennakkoon miettiä työjärjestelyt uudestaan. Tarvitaanko uusi työntekijä? Löytyykö koneyhteistyöstä ratkaisu, vai ostetaanko vaikka lietteenlevitys urakoitsijalta?
5. Toimi hyvän sään aikana: varaudu ensiapuun
Milloin olet viimeksi käynyt ensiapukurssin? Käy läpi paikat, joihin ensiapupisteet olisi hyvä sijoittaa ja merkitse ne näkyvästi. Jos välineiden hankinnasta on monta vuotta, käy läpi välineiden kunto ja parasta ennen -päiväys. Kertaa aika ajoin myös keinoja, joilla voit varautua useimmin sattuviin vahinkoihin. Pienet haavat ja viillot ovat yleisiä. Roiskeet silmiin ja iholle ovat myös yleinen riski. Vaikka olet huolellinen ja käytät suojaimia, vahinko voi sattua. Sijoita ensiapuvälineet lähelle työpistettä, näkyvästi ja esteettömästi.
Kemikaaleja käsiteltäessä varaudu nopeaan veden saatavuuteen. Silmien tai ihon huuhteluun on varauduttava. Puskuroitu vesi neutraloi tehokkaammin kuin tavallinen juomavesi. Lisää neuvoja: Terveyskylä: Silmän huuhtelu tai katso video: Cederroth – Näin huuhtelet silmäsi tapaturman sattuessa (linkki vie Youtubeen).
Jos kuulut työterveyshuoltoon, kirjaa yhdessä työterveyshuollon ammattihenkilön kanssa tilan ensiapuvalmiustarve. Voit saada osan hankintamenoista korvattua Kelan kautta.
Anna oma vinkkisi ja voita palkinto
Olemme saaneet muutamia vastauksia Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjan kuukausikisaan. Maaliskuun aiheena on kiireenhallinta. Kaikissa vastauksissa nousee esiin ennakkosuunnittelun tarve ja hyöty.
”Pidä työlistoja ja aikatauluta töitä viikko, kuukausi, vuosi eteenpäin. Päivitä ja käy läpi listoja vaikkapa aamukahvilla. Ota siis aikaa rauhoittumiseen ja suunnitteluun. Älä myöskään jätä hirveää kasaa rästitöitä ”myöhemmäksi”, vaan hoida pienetkin jutut aikataulussa. Tämä pienentää myös stressiä ja ahdistusta tekemättömistä töistä.”
”Istu paikoillesi rauhassa ja mieti, mitä kiire on. Työt joita voi ennakoida, mieti ja tee jo niitä mielessäsi. Harkitse voitko jo etukäteen pyytää tarvittavaa apua.”
”Meillä parhaiten kiireeseen on auttanut hyvä töiden ennakkosuunnittelu. Aamulla ennen töiden aloittamista suunnitellaan, että mitä tehdään, miten tehdään ja kuka tekee mitäkin. Myös esimerkiksi ennen rehunteon aloitusta koneet laitetaan hyvissä ajoin valmiiksi ja ennakkosuunnittelulla jälleen pyritään minimoimaan.”
Kiitos kisan osallistujille, muistamme teitä Melan kuulosuojaimilla! Vielä ehdit osallistua ja lunastaa itsellesi palkinnon. Kisa jatkuu huhtikuussa teemalla putoaminen, ja voit jälleen voittaa palkinnon jättämällä meille työturvallisuusvinkkisi. Kisailemisiin!