Ohita valikko

Indeksit korottavat eläkkeitä vuodenvaihteessa – työuran pituus ja ansiot vaikuttavat eläkkeeseen eniten

Eläkkeisiin tehdään joka vuosi vuodenvaihteessa indeksikorotus. Indeksikorotusten suuruudessa palaillaan taas normaaliin tasoon viime vuosien suurten korotusten jälkeen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2025.

Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077, mikä tarkoittaa noin 1,3 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Työeläkeindeksi korottaa vuodenvaihteessa niitä työeläkkeitä, jotka ovat jo valmiiksi maksussa. Jos olet jo eläkkeellä, työeläkettäsi korotetaan automaattisesti työeläkeindeksillä. Sinun ei tarvitse tehdä mitään korotuksen saamiseksi.

Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Vuoteen 2024 verrattuna palkkakerroin nousee noin 2,2 prosenttia. Palkkakertoimella tarkistetaan eläkekarttumaa, eli eläkkeitä, jotka eivät vielä ole maksussa. Tällä tarkistuksella halutaan varmistaa, että työuran aikainen työtulo säilyttää arvonsa. Palkkakerroin vaikuttaa alkaviin eläkkeisiin korottaen työuran aikaiset ansiot eläkkeen alkamisvuoden tasolle.

Miten eläkkeelle jääminen kannattaa ajoittaa?

Eläkkeelle jääminen on iso päätös, joka kannattaa aina suunnitella ja ajoittaa omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Paras aika lähettää eläkehakemus on noin kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Tulevan eläkkeen määrään vaikuttavat kaikkein eniten työuran pituus, MYEL-työtulon taso sekä muut ansiot. Työskentelemällä pidempään kerrytät itsellesi suurempaa työeläkettä. Myös verotuksesta kannattaa ottaa etukäteen selvää, sillä eläkkeitä ja ansiotuloa verotetaan eri tavoin.

Jos olet jäämässä eläkkeelle viimeistään joulukuussa 2024, korotetaan sinulle maksettavaa työeläkettä työeläkeindeksillä tammikuussa 2025. Jos taas jäät eläkkeelle tammikuussa tai vasta myöhemmin vuonna 2025, korotetaan työurasi aikaset ansiot palkkakertoimella vuoden 2025 tasoon ja alkava työeläkkeesi lasketaan näiden palkkakertoimella korotettujen ansioiden perusteella.

Vanhuuseläkkeelle alimmassa vanhuuseläkeiässä

Vanhuuseläkkeelle voit jäädä, kun olet täyttänyt oman ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän. Eläkkeeseen lisätään lykkäyskorotus, jos jäät vanhuuseläkkeelle vasta alimman eläkeikäsi jälkeen. Eläkettäsi korotetaan tällöin 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkaminen lykkääntyy.

Työsuhteessa vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

Kun jäät vanhuuseläkkeelle, pakollinen MYEL-vakuutuksesi päättyy. Vanhuuseläkkeen rinnalla työskennellessäsi sinulla ei ole enää oikeutta lomituspalveluihin.

Osittaisen vanhuuseläkkeen ikäraja nousee

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voit jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana, kun olet syntynyt ennen vuotta 1964. Vuonna 1964 syntyneillä ikäraja on 62 vuotta. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneet ovat oikeutettuja osittaiseen vanhuuseläkkeeseen 3 vuotta ennen oman ikäluokkansa alinta vanhuuseläkeikää.

Huomaa, että lopullisen vanhuuseläkkeen määrään vaikuttaa se, otatko osittaisen eläkkeen maksuun ennen alinta vanhuuseläkeikääsi vai sen jälkeen. Jos otat osittaisen vanhuuseläkkeen ennen omaa alinta vanhuuseläkeikääsi, vähennetään maksuun ottamastasi eläkkeestäsi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta kuukaudelta ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Tämä varhennusvähennys jää eläkkeeseesi pysyvästi, eli niin pitkäksi aikaa, kun sinulle maksetaan eläkettä.

Autamme sinua mielellämme

Eläkkeelle jääminen on suuri päätös, jolla on monenlaisia vaikutuksia. Jos tarvitset apua pohdintaan, autamme mielellämme. Mela-asiamiehet ja asiakaspalvelumme palvelevat sinua ympäri Suomen.

Lisätietoja

Sosiaali- ja terveysministeriö: Työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettu vuodelle 2025 – työeläkkeet nousevat 1,3 prosenttia

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Ota yhteys työkykyneuvojaan

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö