Heinäkuussa muistutettiin kaatumisen vaaroista
Usein kaatumistapaturmat liitetään talveen ja huonoihin keleihin. Monessa ammatissa vaarallisin osa työpäivää on matka töihin ja sieltä kotiin, sillä kaatumistapaturmat toimistotyöläisillä sattuvat pääosin työmatkojen aikana. Tällöin luonnollisesti myös keli ja siihen varautuminen vaikuttavat siihen, kuinka suuri kaatumisriski on.
Maataloudessa tilanne on toinen. Kaatumistapaturmien riski on konkreettisempi koko työpäivän. Maatalousyrittäjät liukastuvat kaikkina vuodenaikoina. Lisäksi maatilalla kasvukaudet tuovat mukanaan työkiireet. Tällöin vaikka kelit olisivat hyvät, kaatumistapaturmia sattuu.
Kaatumistapaturmien ehkäisemisessä hyvä järjestys tilalla on avainasemassa. Turvallisessa työympäristössä tavarat ovat paikoillaan, portaikot ja lattiat ovat kuivia ja puhtaita ja valaistus on kunnossa. Lisäksi kaatumistapaturmien ehkäisemisessä keskeistä on kiireen ennakointi. Kiireessäkin tulisi nousta ja laskeutua työkoneisiin kolmipisteotetta käyttäen, eli pitämällä aina kolme raajaa samanaikaisesti työkoneessa kiinni. Hyppääminen nostaa tapaturmariskiä moninkertaiseksi, mutta ei nopeuta työntekoa merkittävästi.
Kohti nollaa tapaturmaa vuodessa
Nolla tapaturmaa -teemavuoden visiona on nolla tapaturmaa maataloudessa. Tavoitteena on Suomen maataloudesta maailman turvallisin työ.
Lasketaanko sinun tilallasi nolla tapaturmaa -päiviä? Työturvallisuusagronomimme Erik Lindroos on pitänyt kirjaa omalla tilallaan. “Itselläni tuli alkukesästä viisi vuotta nolla tapaturmaa -päiviä täyteen. Nyt laskurissa heinäkuun päätyttyä oli 1869 tapaturmatonta päivää. Pistätkö paremmaksi?”, Erik haastaa.
Tutustu ja osallistu
Ota seurantaan Melan some-tilit (Facebook, Twitter, Instagram) niin saat ajankohtaista tietoa käynnissä olevista kilpailuista ja kuukauden teemaan liittyvistä aiheista.
Elokuussa työturvallisuusteemana on Älä viillä! Lue Nolla tapaturmaa -sivuilta tietoa viiltotapaturmista ja niiden ehkäisemisestä. Osallistu myös kuukausikisaan ja jaa vinkkisi kaatumistapaturmien ehkäisemisestä muiden hyödyksi. Jokainen vastaus palkitaan.
Kuukausikisan lisäksi on käynnissä myös Turvallinen Maatila 2020 -kilpailu. Lue kilpailusta lisää ja ilmoittaudu 30.9 mennessä.