Ohita valikko

Hallitus esittää Välitä viljelijästä -toiminnan vakinaistamista

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen Välitä viljelijästä -toimintamallin vakinaistamisesta torstaina 5.9.2024. Esityksen tavoitteena on maatalousyrittäjien työkyvyn tukeminen, työkyvyttömyyden ennaltaehkäisy sekä työurien pidentäminen. Maatalousyrittäjien työkykyä tukemalla vahvistetaan kotimaista ruuantuotantoa ja siihen perustuvaa elintarvikehuoltovarmuutta sekä tuetaan eläkejärjestelmän taloudellista kestävyyttä.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että maatalousyrittäjän eläkelaissa säädettäisiin maatalousyrittäjien varhaisen tuen palveluista. Palvelujen järjestäjänä toimisi Mela. Palveluja järjestettäisiin maatalousyrittäjän eläkelain mukaan vakuutetuille maatalousyrittäjille eli maatilatalouden harjoittajille, poronhoitajille ja kalastajille.

Varhaisen tuen palveluita olisivat Melan työkykyneuvojien neuvonta- ja ohjauspalvelut, varhaisen tuen toimintamalli sekä toimintamallia toteuttava sidosryhmäverkosto, koulutukset ja digitaaliset palvelut sekä harkinnanvaraisesti annettavat ostopalvelusitoumukset mielenterveyden asiantuntijapalveluihin.

– On hienoa, että Väitä viljelijästä -toimintamallin vakinaistaminen etenee. Ruuantuottajat tekevät päivittäin kovaa työtä varmistaakseen, että meillä on mahdollisuus kotimaiseen ruokaan. Siksi ruuantuottajien työkyvystä ja työssä jaksamisesta huolehtiminen on erityisen tärkeää, painottaa Melan toimitusjohtaja Heli Backman.

Esitys liittyy valtion vuoden 2025 talousarvioesitykseen ja se on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lakimuutos on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.12.2024.

Lue lisää sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteesta: Hallitus esittää Välitä viljelijästä -toimintamallin vakinaistamista

Ohita sosiaalisen median syöte

Tästä puhutaan nyt @Melaviestinta

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö