Varhaisen tuen palvelut
Melan varhaisen tuen palvelut ovat maksuttomia ja tarjoavat luottamuksellista apua matalalla kynnyksellä. Olemme maatalousyrittäjien, poronhoitajien ja kalastajien tukena elämän pienissä ja suurissa haasteissa.
Varhaisen tuen palvelut – Välitä viljelijästä, kalastajasta ja poronhoitajasta
Soita tai jätä yhteydenottopyyntö Melan työkykyneuvojalle. Älä epäröi ottaa yhteyttä pieniltäkään tuntuvissa asioissa. Riittää, että haluat keskustella asiasta kanssamme. Tunnemme ruuantuottajan arjen ja etsimme kanssasi vaihtoehtoehtoja eteenpäin.
Olet yrityksesi tärkein voimavara, joten pidäthän itsestäsi huolta. Avun vastaanottaminen ei merkitse epäonnistumista, vaan kykyä löytää ratkaisuja. Ota rohkeasti yhteyttä jo tänään! Suostumuksellasi myös läheisesi tai muu henkilö voi tehdä sen puolestasi.
Saat kauttamme apua esimerkiksi
- jaksamiseen
- ihmissuhteisiin
- yrittämisen haasteisiin
- muutostilanteisiin
- työkykyhaasteisiin.
Yhteydenoton jälkeen sovimme kanssasi tapaamisen. Voimme tavata kotonasi tai muussa sopivassa paikassa, myös etätapaaminen on mahdollinen. Kartoitamme yhdessä tilannettasi ja sinulle sopivia ratkaisukeinoja. Monesti jo keskustelu voi selkiyttää tilannetta. Tarvittaessa ja suostumuksellasi ohjaamme myös muita ammattilaisia tueksesi. Apumme on maksutonta ja luottamuksellista.
Työkykyneuvojien neuvonta ja ohjauspalvelut
Melan työkykyneuvojien tarjoama neuvonta ja ohjaus on olennainen osa varhaisen tuen palveluita. Neuvonta on henkilökohtaista ja se tarjoaa apua erilaisissa työkykyä kuormittavissa tilanteissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi omaan terveyteen, jaksamiseen, ihmissuhteisiin, elämän muutostilanteisiin tai taloudellisiin haasteisiin liittyvät asiat.
Työkykyneuvonnasta voi olla apua esimerkiksi kuntoutusvaihtoehtojen kartoittamisessa. Tukea voi saada myös työn jatkamisen mahdollisuuksien pohdintaan, jos sinulla on toistuvia tai pitkittyviä sairauslomia, saat hylkäävän päätöksen ammatillisesta kuntoutus- tai työkyvyttömyyseläkehakemuksesta tai jos tilan tuotantosuunta tai elämäntilanne muuttuvat esimerkiksi avioeron tai puolison sairastumisen myötä.
Työkykyneuvonta on ehdottoman luottamuksellista. Sen yhteydessä työkykyneuvojat auttavat tilanteen selvittelyssä ja kartoittavat kokonaistilanteen. He etsivät myös sopivia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Saat ohjausta ja neuvontaa, jotta tilanteeseesi löydetään sopivat palvelut työkykysi tueksi.
Työkykyneuvonnan painopiste on ennaltaehkäisevässä työssä. Yhteyttä kannattaa siis ottaa matalalla kynnyksellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa asiaa päästään selvittämään, sitä enemmän löytyy myös ratkaisuvaihtoehtoja. Varhaisten korjausliikkeiden avulla varmistat hyvinvointiasi ja työkykysi säilymistä, joten älä jää pohdintojesi kanssa yksin. Palvelu on maksutonta ja ehdottoman luottamuksellista.
Voit ottaa itse yhteyttä työkykyneuvojaan. Myös maatalouden, poronhoidon tai kalastuksen sidosryhmiin kuuluva työntekijä voi ohjata sinut varhaisen tuen palveluiden pariin, jos työkykysi suhteessa työn vaatimuksiin aiheuttaa haasteita. Avun piiriin ohjaaminen tehdään aina yhteisymmärryksessä kanssasi sekä omalla suostumuksellasi.
Ostopalvelusitoumus
Varhaisen tuen palveluihin sisältyy myös harkinnanvarainen mahdollisuus saada ostopalvelusitoumus mielenterveyttä tukevaan asiantuntijapalveluun. Näitä palveluja voivat olla esim. yksilö-, pari- tai perhepsykoterapia tai psykologipalvelut. Ostopalvelusitoumusten tarkoituksena on mahdollistaa pääsy asiantuntija-avun piiriin silloin, kun se on tarpeen Melan työkykyneuvojan tarjoaman neuvonnan ja ohjauksen lisäksi.
Ostopalvelusitoumusta voi hakea ottamalla yhteyttä työkykyneuvojaan. Hän kartoittaa tilanteesi ja miettii kanssasi sopivia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi. Yksi näistä vaihtoehdoista voi olla ostopalvelusitoumus, jolloin hakemus ostopalvelusitoumuksesta täytetään yhdessä työkykyneuvojan kanssa. Ostopalvelusitoumuksen saaminen edellyttää myös työkykyneuvojan suositusta, mikä kirjataan hakemukseen.
Ostopalvelusitoumukset ovat suuruudeltaan 500 euroa (alv 0 %) ja ne ovat voimassa 12 kuukautta niiden antopäivästä. Sitoumusten voimassaoloaikaa ei voida jatkaa. Ostopalvelusitoumukset ovat henkilökohtaisia ja niitä voi saada enintään kaksi viiden kalenterivuoden ajanjaksolla ensimmäisen ostopalvelusitoumuksen antamisesta lukien.
Varhaisen tuen palveluiden vakinaistamiseen liittyvien teknisten toimien vuoksi ostopalvelusitoumuksia ei vielä toistaiseksi voi hakea. Sitoumusten haku aukeaa kevättalvella 2025.
Tapahtumat
Osana varhaisen tuen palveluita järjestetään myös erilaisia koulutuksia ja tapahtumia sekä maatalousyrittäjille, poronhoitajille että kalastajille. Voit saada niistä tukea oman hyvinvointisi edistämiseen. Lisätietoja tapahtumista löydät sivulta Tapahtumat ja koulutukset sekä tapahtumakalenterista.
Sidosryhmän edustajalle
Kokoamme maaseudun toimijat ja sidosryhmät varhaisen välittämisen mallin mukaiseen yhteistyöhön. Yhteistyön tavoitteena on maatalousyrittäjien, kalastajien ja poronhoitajien työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukeminen. Tutustu varhaisen tuen verkoston toimintaan: Varhaisen tuen verkosto.
Voit kertoa Melan varhaisen tuen palveluiden tarjoamasta avusta esitteemme avulla. Välitän viljelijästä – Työkaluja varhaiseen välittämiseen -esitteen löydät sivulta Julkaisut.
Varhaisen tuen palveluiden vaikuttavuus
E2 Tutkimuksen tekemästä vaikuttavuusarvioinnista selviää, että Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan Välitä viljelijästä -projekti on auttanut merkittävästi maatalousyrittäjien jaksamista maatalouden kriisiytyneessä toimintakentässä. Erityisesti projektityöntekijöiden tarjoama apu ja ostopalvelusitoumuksilla saatu terapia-apu ovat parantaneet merkittävästi maatalousyrittäjien työkykyä ja hyvinvointia. Tulosten perusteella projektilla on ollut myönteisiä vaikutuksia myös yrittäjien työuriin ja sairastavuuden vähenemiseen sekä Suomen huoltovarmuuteen. Lue lisää: Välitä viljelijästä -projektin vaikuttavuusarviointi (pdf).
Melan työkykypalvelut-yksikön päällikkö Pirjo Saaren Välitä viljelijästä -projektin toimenpiteiden hyödyllisyydestä tekemä lisensiaattitutkimus Maatalousyrittäjien työkykyriskin hallinta – Välitä viljelijästä -projektin yhteydet koettuun psykososiaaliseen kuormitukseen ja työkykyyn tarkastettiin Melassa 12.12.2019. Tutkimus tehtiin Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitokselle.
Saaren lisensiaattitutkimuksesta selvisi, että viljelijät kokivat projektin toimenpiteiden parantaneen selvästi heidän työkykyään ja psykososiaalista kuormitustaan. Sekä ostopalvelusitoumuksilla hankittu asiantuntija-apu että projekti- ja hanketyöntekijöiden tekemä henkilökohtainen auttamistyö koettiin vaikuttaviksi.
Tutkimuskysely lähetettiin maatalousyrittäjille, jotka olivat saaneet ja käyttäneet ostopalvelusitoumuksen 22.11.2018 mennessä. Yhteensä kysely lähetettiin 902 henkilölle ja vastausprosentti oli 42,6 prosenttia.
Summary in english: Work ability risk management of agricultural entrepreneurs. The correlation between the Support the Farmer Project and perceived psychosocial stress and work ability (pdf)