Ohita valikko

Mittaa ja oivalla – Apurahansaajalle

Aloitatko uuden työpäivän hyvillä mielin ja virkeänä vai onko olo väsynyt ja voimaton? Innostu kehittämään työkykyäsi ja voi hyvin!

Innovatiivisen tutkimustyön ja taiteen perusta on hyvinvoiva apurahansaaja. Työkyky vaikuttaa suoraan työn tuloksellisuuteen. Miten sitä voi ylläpitää ja kehittää?

Kuinka johdat työtäsi ja onko osaamisesi ajan tasalla? Millaiset ovat työskentelyolosuhteesi? Mikä työssäsi innostaa ja motivoi? Opettele tunnistamaan muutokset hyvinvoinnissasi. Pohdi työkykyäsi laaja-alaisesti, sillä se koostuu terveyden ja toimintakyvyn lisäksi myös muista osa-alueista.

Työkyky on elämänmittainen prosessi

On luonnollista, että työkyky vaihtelee elämän aikana. Työkyvyn katsotaan olevan hyvä silloin, kun omat voimavarat ovat tasapainossa työn vaatimusten kanssa.

Jos tasapaino horjuu, työkykyä voidaan tukea erilaisilla voimavaroihin ja työhön liittyvillä keinoilla. Ratkaisuvaihtoehtojen kartoittamiseen antavat apua esimerkiksi Melan tyhy-neuvoja.

On tärkeää opetella lukemaan omaa työkykyä ja tunnistaa sen muutokset. Jos työskentelet yksin ilman työyhteisön tukea, omista voimavaroista huolehtimisen tärkeys korostuu.

Omaan hyvinvointiin liittyvien varomerkkien tunnistaminen on riskienhallintaa parhaimmillaan! Ympärilläsi olevalta verkostolta ja lähipiiriltä voit saada myös arvokasta tukea työhyvinvointisi tueksi.

Vahvista voimavaroja

Hyvinvointisi koostuu päivittäisistä arjen valinnoista. Teetkö päivittäin asioita, jotka tukevat työkykyäsi? Toimitko arvojesi mukaisesti?

Pohdi, mikä motivoi sinua työkykysi ylläpitämiseen. Ajattele hyvinvoinnista huolehtiminen osaksi työtäsi: kun voit hyvin henkisesti ja fyysisesti, sinulla on edellytykset tehdä työtäsi parhaalla mahdollisella tavalla ja virtaa jää myös vapaa-ajalle.

Erilaiset työhyvinvointitestit voivat auttaa tunnistamaan niitä hyvinvoinnin osa-alueita, joihin kannattaisi kiinnittää huomiota. Työkyvyn tueksi on tarjolla myös tietoa, jonka avulla voit vahvistaa voimavarojasi.

Apurahansaajan työhyvinvointiopas

Apurahansaajan työhyvinvointiopas -työkirja auttaa apurahan turvin tutkimustaan tekeviä tutkijoita edistämään ammatillista kehittymistään ja työhyvinvointiaan. Kirja tarjoaa tukea ja käytännön harjoituksia työn mielekkyyden vahvistamiseen ja ylläpitämiseen, arjen hallintaan ja vertaistuen hyödyntämiseen. Työkirja on suunnattu apurahatieteilijöille, mutta se sopii myös taiteilijoiden työhyvinvoinnin tueksi.

Opas auttaa vertaisryhmien toiminnan käynnistämisessä ja ohjaamisessa. Se toimii sekä yksittäisen apurahaa saavan tutkijan itseopiskelumateriaalina että vertaisryhmissä käytävien keskustelujen suunnitelmallisena jäsentäjänä.

Opas sisältää esimerkkejä, ohjaavia kysymyksiä, työtä tuunaavia harjoituksia, ammatillista identiteettiä vahvistavia reflektiotehtäviä ja neuvoja. Harjoitukset vahvistavat tutkijan ammatillista toimijuutta, eli sitä, että tutkija voi rahoitusmuodostaan riippumatta tietoisesti kehittyä ammatissaan ja tehdä hyvää tutkimusta mielekkäällä tavalla.

Opas on rahoitettu Melan työturvallisuusvaroista.

Lataa Työhyvinvointia apurahalla tutkivalle -työkirja TJS Opintokeskuksen sivulta.

Esittävien taiteilijoiden työturvallisuus

Esittävän taiteen tekijöille suunnattua työturvallisuustietoa on koottu Työterveyslaitoksen sivuille.

Tutustu Esittävän taiteen turva- ja hyvinvointiraideriin Työterveyslaitoksen sivuilla.

Hyvinvoinnin omahoitosivustoja

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Ota yhteys työkykyneuvojaan

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö