Vid dödsfall: anvisningar för närstående
LPA:s familjepension tryggar utkomsten om en LFÖPL-försäkrad make eller vårdnadshavare avlider. Om din avlidne närstående fick pension från LPA upphör pensionen när pensionstagaren avlider. Pensionen betalas ut till och med utgången av den månad då dödsfallet inträffar.
Vad ska jag göra om pensionstagaren avlider?
Meddela LPA om din närståendes död så snart som möjligt. Anmälan kan lämnas per brev eller telefon till vår kundtjänst på telefonnumret 029 435 2650.
Vi får också information om dödsfallet av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata men det kan hända att meddelandet fördröjs vilket kan leda till att vi blir tvungna att återkräva eventuell pension som betalats ut felaktigt. Om pensionstagaren har bott utomlands behöver vi alltid en separat dödsfallsanmälan.
Pensionen betalas ut till och med utgången av den månad då dödsfallet inträffar. Om pensionen har betalats ut efter dödsfallsmånaden (om pensionstagaren till exempel avled den 29 januari och pensionen för februari har betalats ut), kommer vi i första hand att begära återbetalning av den felaktigt utbetalda pensionen av pensionstagarens bank. Om banken inte kan betala tillbaka pensionen kontaktar vi dödsboet.
Familjepension efter pensionstagarens död
Om din närstående fick full invaliditetspension eller ålderspension, baseras efterlevandepensionen på den här pensionen.
Du hittar mer information på sidan: Familjepension och anvisningar för ansökan på sidan: Anvisningar för att söka efterlevandepension
Anhöriga har rätt till grupplivförsäkringsersättning om den avlidne hade en obligatorisk LFöPL-försäkring vid dödsfallet eller om det har gått mindre än tre år sedan den upphörde. Läs mer: Grupplivförsäkring
Vad ska jag göra om en närstående som är försäkrad hos LPA avlider?
Du kan ansöka om efterlevandepension enligt arbetspensionslagen hos LPA om din LFÖPL-försäkrade make/maka avlider. Familjepensionen som beviljas en änka/änkling kallas efterlevandepension. Barn under 20 år kan få barnpension från LPA.
Det är möjligt att få familjepension enligt LFöPL även om din närståendes LFöPL-försäkring har upphört redan före hans eller hennes död.
Du hittar mer information på sidan: Familjepension och anvisningar för ansökan på sidan: Anvisningar för att söka efterlevandepension.
Anhöriga har rätt till grupplivförsäkringsersättning om den avlidne hade en obligatorisk LFöPL-försäkring vid dödsfallet eller om det har gått mindre än tre år sedan den upphörde. Läs mer: Grupplivförsäkring.
Dödsfall till följd av olycka eller yrkessjukdom
Om en anhörig har avlidit till följd av en olycka i arbetet eller på fritiden eller till följd av en yrkessjukdom ska en skadeanmälan skickas till LPA. Efterlevandepension enligt lagen om lantbrukares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar betalas ut till maken till en försäkrad person som har avlidit till följd av ett olycksfall eller en yrkessjukdom och, under vissa förutsättningar, till hans eller hennes ogifta partner. Familjepension betalas också ut till barn under 18 år eller under 25 år som studerar på heltid. Ett barn i åldern 18-25 år som studerar på heltid ska skicka in ett studieintyg till LPA för att familjepensionen ska kunna behandlas. Begravningsbidrag betalas ut till dödsboet.
Vi bedömer rätten till efterlevandepension och begravningshjälp enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar när vi har fått anmälan om din närståendes olycksfall eller yrkessjukdom.
Mer information och anvisningar om hur du fyller i en skadeanmälan: Så här gör du en skadeanmälan vid ett dödsfall
Uppsägning av försäkringar och premier
Försäkringen upphör automatiskt att gälla när dödsfallet uppdateras i vårt system. Samtidigt upprättas en slutfaktura över försäkringen. Fakturan skickas till dödsboet.
LPA:s obetalda räkningar ska ingå som en skuld i bouppteckningen. Dödsboets förvaltare ska kontakta LPA för att fråga om utestående fakturor och återbetalningar.
Vi betalar ut återbetalningen till det konto som finns i LPA:s system. Om LPA inte har den avlidne försäkrades kontonummer sker återbetalningen som en betalningsanvisning. Då betalar LPA återbetalningen till OP som kontaktar dödsboet.
Hjälp, stöd och rådgivning
Våra handläggare och LPA:s kundtjänst hjälper dig alltid när du behöver det. Du kan be LPA-ombudsmannen om hjälp med att fylla i ansökningar om förmåner. Sök LPA-ombudsmännens kontaktuppgifter på adressen lpa.fi/ombudsman.
LPA:s tjänster för tidigt stöd hjälper dig vid förändringar. LPA:s rådgivare för arbetsförmågan stöder lantbruksföretagare, renskötare och fiskare i utmanande livssituationer. Du behöver inte ensam oroa dig för hur du ska orka – kontakta oss med låg tröskel. Hjälpen kostar inte och är förtrolig. Det finns en rådgvare för arbetsförmågan i alla landskap. Ring eller lämna ett meddelande så kontaktar vi dig: Kontaktinformation
På vår webbplats finns en lista över annan hjälp och tjänster som du kan anlita i olika utmanande livssituationer: Vem hjälper?