Hoppa över navigering

Verksamheten inom projektet Ta hand om bonden och tjänsterna i anslutning till lantbrukarnas arbetshälsa under coronatiden

Läget är exceptionellt på grund av coronaviruset och vardagen har förändrats för många. Verksamheten inom ramen för projektet Ta hand om bonden fortsätter emellertid trots coronaviruset. I enlighet med myndighetsrekommendationerna har vi avbokat alla evenemang och utbildningar om arbetshälsa nu i vår men vi erbjuder tjänster som stöder arbetshälsan och arbetsförmågan på distans.

Inom projektet Ta hand om bonden håller vi i rådande undantagsförhållanden främst kontakt med kunderna per telefon. Vi besöker inte gårdar om det inte är absolut nödvändigt. På det här sättet vill vi undvika onödig exponering och trygga våra kunders och vår personals hälsa. Om ett gårdsbesök inte kan undvikas följer vi myndigheternas anvisningar.

Möjligheten att få köptjänstförbindelse fortsätter trots undantagsförhållandena

Lantbrukare har via projektet Ta hand om bonden haft tillgång till köptjänstförbindelser för 500 euro antingen för stöd för att orka psykiskt eller för annan experthjälp som hjälper lantbrukaren att orka. Det är fortfarande möjligt att få köptjänstförbindelser men vi har tillsvidare ändrat på ansökningsprocessen så att gårdsbesök inte behövs.

Ansökan om förbindelse lämnas fortfarande in via en projektarbetare. Projektarbetaren kartlägger läget per telefon och ansökningsprocessen genomförs elektroniskt eller per brev. Vi beviljar undantagsvis en giltighetstid på ett halvt år för nya förbindelser. Det lönar sig emellertid att före ansökan kontrollera att serviceproducenten kan tillhandahålla tjänsten trots coronaepidemin.

Ett flertal serviceproducenter har börjat erbjuda tjänster på distans. Det är möjligt att få till exempel terapi också på webben eller per telefon. Erfarenheterna av nätterapi under den tid som projektet pågått har varit goda så det lönar sig att våga prova på det. Även många andra aktörer som erbjuder hjälp sköter för tillfället sina kontakter på distans eller per telefon.

Projekt för välmående som administreras av MTK-förbunden tillhandahåller motsvarande tjänster som projektet Ta hand om bonden i sju landskap. Det är också möjligt att ansöka om köptjänstförbindelser som LPA beviljar hos projektarbetarna för dessa projekt. Alla projektarbetares kontaktinformation finns på vår webbplats: lpa.fi/projekt

Vi erbjuder tjänster för välmående på distans

Personlig rådgivning i anslutning till arbetsförmågan: Lantbruksföretagarnas arbetshälsorådgivare erbjuder tjänster kring välmående per telefon eller e-post. Du kan kontakta arbetshälsorådgivarna i frågor som gäller arbetsförmågan, tidig rehabilitering och företagshälsovård genom att ringa 029 435 2200 eller genom att skicka e-post till tyhy(at)mela.fi. Närmare information om tjänsten: Arbetshälsorådgivare.

Hjälp för riskhantering av lokaler och trygga arbetsmetoder: Om du har frågor om säkerheten i arbetet kan du kontakta arbetssäkerhetsrådgivaren. Arbetssäkerhetsrådgivaren når du på telefonnumret 029 325 2100 eller per e-post på adressen tyoturvallisuusneuvoja(at)mela.fi Av arbetssäkerhetsrådgivaren får du många olika slags tips för riskhantering och trygga arbetsmetoder. Närmare information om tjänsten: Arbetssäkerhetsrådgivare

Du har väl redan observerat LPA:s kampanj Noll olyckor i lantbruket? Under året ordnar vi olika tävlingar om arbetssäkerhet som alla deltagare belönas i. Dessutom söker vi Finlands säkraste gård som kommer att vinna ett pris på 5 000 euro. Det lönar sig att delta! Syftet är inte att hitta toppmoderna gårdar utan gårdar där frågor kring arbetssäkerheten har analyserats förnuftigt och där man har lyckats bemöta utmaningarna i fråga om säkerheten och välbefinnande i arbetet på ett nytt sätt. Läs mer om kampanjen och tävlingen: lpa.fi/nollollyckor

Närmare information:
Pirjo Saari, teamledare för arbetshälsoteamet, tfn 0400341390 eller pirjo.saari(at)mela.fi
Pirjo Ristola, projektledare för projektet Ta hand om bonden, tfn 040-588 0744 eller pirjo.ristola(at)mela.fi

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta rådgivaren för arbetsförmågan

Ge respons

Be oss kontakta dig