Hoppa över navigering

Varför sker det dödsolyckor inom lantbruket?

År 2023 var ett dystert år när det gäller dödsfall på arbetsplatsen inom lantbruket. Enligt en tematisk utredning om dödsfall på arbetsplatsen som genomfördes av Olycksutredningscentralen inträffade hela 11 dödsolyckor inom jord- och skogsbrukssektorn förra året. Detta är ca hälften av alla dödsfall på arbetsplatsen som skett under året och utretts i den tematiska utredningen. Generellt sett har antalet olyckor inom lantbruket minskat de senaste åren, men samma positiva utveckling kan tyvärr inte observeras i antalet dödsolyckor.

Enligt LPA:s statistik sker årligen ca 1–7 allvarliga olyckor med dödlig utgång inom lantbruket. En varierande verksamhetsmiljö och arbetets särdrag gör lantbruket till en av de mest riskfyllda branscherna. Arbetsolyckorna sker speciellt i samband med djurskötsel och maskinarbeten. Fallolyckor är typiska olyckor inom lantbruket. Ofta ligger brådska, oförsiktighet eller trötthet bakom olycksfallssituationerna. Även krävande arbetsförhållanden påverkar inträffandet av olyckorna: arbetet utförs utomhus i svåra väderförhållanden, på höga och trånga platser samt även på livligt trafikerade trafikleder. Arbetet är också förknippat med hantering av farliga kemikalier.

Enligt statistiken har det skett flest dödsolyckor speciellt bland äldre personer. Lantbruk är en bransch där man i allmänhet fortsätter arbeta ännu efter den officiella pensionsåldern, antingen inom ett familjebolag eller ensam.

– Till exempel var fem av de LPA-försäkrade jordbruksföretagare som förolyckades år 2023 över 70 år gamla. Forskning visar att speciellt mäns olycksfallsrisk ökar med åldern, förklarar Sanna Helve-Tuomainen, chef för LPA:s olycksfallslenhet.

Hur kan man förebygga olyckor?

Det viktigaste i förebyggandet av olyckor är riskhantering, d.v.s. identifiering, framförhållning och planering.

– Det är viktigt att arbetsuppgifternas krav alltid mäts i förhållande till arbetstagarens kompetens och arbetsförmåga. Olycksfallsrisken kan minskas bland annat med korrekta och säkra arbetsmetoder och utrustning, ren arbetsmiljö, god fysisk och psykisk kondition, kunskap om djur och yrkesskicklighet. Olyckstillbud bör följas upp systematiskt, eftersom de kan bidra till att göra arbetsmiljön säkrare, påminner Pirjo Saari, chef för LPA:s enhet för arbetsförmåga.

Olika avvikelser i arbetet höjer sannolikheten för att en olycka ska inträffa. Saari och Helve-Tuomainen påminner därför om att man kan reducera olyckorna betydligt genom att man gör en riskbedömning innan arbetet inleds. Båda betonar också vikten av rätt inställning.

I LPA bedrivs ett förebyggande arbetarskyddsarbete med syftet att göra människor uppmärksamma på farosituationer och arbeta säkert inom lantbruket. Vi erbjuder våra kunder mångsidig rådgivning och utbildning om arbetarskydd och hur man skyddar sig i arbetet. En ny tjänst är arbetarskyddskortet, en skräddarsydd utbildning för lantbruksföretagare som instruerar i arbetarskydd och ansvar på en gemensam arbetsplats, säger Saari.

Varje olycka är överflödig

Olyckor som inträffar på lantbruk får ofta vidsträckta konsekvenser. Varje olycka är allvarlig, men den kan utgöra en ekonomiskt avgörande faktor för lantbrukets verksamhet och företagarens familj.

– Arbetet på ett lantbruk kan också vara säkert bara man har beaktat arbetarskyddet i tillräcklig utsträckning.  Att investera i identifiering och bedömning av arbetsrisker innebär samtidigt att investera i riskhantering på familjenivå, påminner LPA:s verkställande direktör Heli Backman

Ytterligare information
Sanna Helve-Tuomainen, chef för olycksfallsenheten, tfn 029 435 2362, sanna.helve-tuomainen(at)mela.fi
Pirjo Saari, chef för enheten för arbetsförmåga, tfn 029 435 2460, pirjo.saari(at)mela.fi

Läs mer: Olycksutredningscentralen

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta Ta hand om bonden

Ge respons

Be oss kontakta dig