Hoppa över navigering

Trafikförsäkringslagen ändras den 1 juni – påverkar även hur skador under fritiden ersätts

Den uppdaterade trafikförsäkringslagen träder i kraft den 1 juni 2024 och inkluderar många tidigare oförsäkrade transportmedel att omfattas av trafikförsäkringen. Terränghjulingar, stora elsparkcyklar och eldrivna bilar för barn ska i fortsättningen försäkras.

Vad ändras? 

Från och med juni ska trafikförsäkring tecknas för sådana motordrivna fordon som väger över 25 kg eller vars hastighet överskrider 25 kilometer i timmen. Sådana är bl.a. elskotrar, seniorskotrar och vissa elbilar för barn. Därtill ska alla t.ex. alla elsparkcyklar för uthyrning försäkras. Undantag till försäkringsförpliktelsen utgör sådana elassisterade cyklar som även kräver att man trampar för att de ska röra sig. 

Fritidsförsäkringen OFLA:s försäkringsskydd ersätter inte trafikskador

Förändringen påverkar det skadestånd som ersätts utifrån LPA:s frivilliga fritidsförsäkring. Fritidsolycksfallsförsäkringen ersätter inte skador som anses vara trafikskada. 

Tidigare har till exempel en skada som skett med elskoter kunnat ersättas som olycksfall under fritiden. I och med den nya lagen måste en elskoter trafikförsäkras om den väger över 25 kg eller dess hastighet överskrider 25 km i timmen. Därför täcker inte LPA:s fritidsföräkring en olycka som skett med en sådan elskoter från den 1 juni 2024. 

I fortsättningen måste även elsparkcyklar för uthyrning trafikförsäkras oberoende av deras vikt, därför ska ersättning för olycka som skett med hyrd elsparkcykel sökas från trafikförsäkringen. Det ankommer på företaget som hyr ut elsparkcyklarna att skaffa trafikförsäkringen. 

Lagändringen påverkar även tävlingsidrott 

I och med lagändringen stryks begränsningen avseende tävlingar med motorfordon i trafikförsäkringslagen. Från och med den 1 juni 2024 anses ett fordon som deltar i en motorfordonstävling vara i trafik även när det används inom ett från trafiken avskilt område för tävlings- eller testningsändamål eller för träning med direkt anknytning till tävlingen. Olyckor som sker under sådana förhållanden ersätts i fortsättningen av trafikförsäkringen och inte av fritidsolycksfallsförsäkringen. 

Olycksfallsförsäkringen ger omfattande skydd under fritiden 

LPA:s fritidsolycksfallsförsäkring ersätter plötsliga och oförutsedda olyckor i arbete och på fritiden för privata hushåll. Fritidsförsäkringen är frivillig och den ska alltid tecknas separat. Fritidsförsäkringen ersätter även i fortsättningen skador som skett med sådana trafikmedel som inte behöver trafikförsäkras. Sådana är till exempel elassisterade cyklar samt elsparkcyklar som väger under 25 kg med en hastighet under 25 km/h. Läs mer om LPA:s fritidsolycksfallsförsäkring på sidan Olycksfallsskydd under fritiden 

 

Mer om ämnet 

Trafikförsäkringscentralen: https://www.lvk.fi/sv/forsakring/forsakringsplikt/ 

 

Ytterligare information 

Sanna Helve-Tuomainen, enhetschef, sanna.helve-tuomainen(at)mela.fi eller tfn 029 435 2362 

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta Ta hand om bonden

Ge respons

Be oss kontakta dig