Hoppa över navigering

Regeringen föreslår att verksamheten Ta hand om bonden bli permanent

Regeringen överlämnade torsdagen den 5.9.2024 en proposition till riksdagen om att verksamhetsmodellen Ta hand om bonden ska bli permanent. Syftet med förslaget är att stödja lantbruksföretagarnas arbetsförmåga, förebygga arbetsoförmåga hos lantbruksföretagare och förlänga lantbruksföretagarnas tid i arbetslivet. Genom att stöda lantbruksföretagarnas arbetsförmåga och hjälpa dem att orka i arbetet vill man stärka den inhemska matproduktionen och försörjningstryggheten som baserar sig på inhemska livsmedel samt stöda pensionssystemets ekonomiska hållbarhet.

Enligt förslaget ska det i lagen om pension för lantbruksföretagare föreskrivas om tjänster för tidigt stöd för lantbruksföretagare. Det föreslås att Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt ska ordna tjänsterna. Tjänsterna ska enligt förslaget ordnas för lantbruksföretagare som är försäkrade enligt lagen om pension för lantbruksföretagare, det vill säga lantbruksföretagare, renskötare och fiskare.

I tjänsterna för tidigt stöd ska ingå rådgivning och handledning som samordnarna för arbetsförmågan vid LPA ger, verksamhetsmodellen för tidigt stöd och intressentnätverk, utbildningar och digitaliserade tjänster som omsätter verksamhetsmodellen samt prövobaserade köptjänstförbindelser för sakkunnigtjänster inom psykisk hälsa.

– Det är glädjande att se att etableringen av verksamhetsmodellen Ta hand om bonden går framåt. Livsmedelsproducenterna arbetar hårt varje dag för att se till att vi har tillgång till inhemsk mat. Därför är det extra viktigt att se till livsmedelsproducenternas arbetsförmåga och att de orkar med sitt arbete, säger Heli Backman, VD för LPA.

Förslaget har samband med utkastet till statsbudget för 2025 och är avsett att behandlas i samband med det.

Lagändringen är avsedd att träda i kraft den 1 december 2024.

Läs mer i social – och hälsovårdsministeriets meddelande: Regeringen föreslår att verksamhetsmodellen Ta hand om bonden ska bli permanent Hallitus esittää Välitä viljelijästä -toimintamallin vakinaistamista

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta Ta hand om bonden

Ge respons

Be oss kontakta dig