Hoppa över navigering

Index höjer pensionerna vid årsskiftet – mest påverkas pensionsbeloppet av tiden i arbetet och inkomsterna

Varje år vid årsskiftet justeras pensionerna med en indexförhöjning. Indexförhöjningarna återgår igen till normal nivå efter de senaste årens höga förhöjningar.

Social- och hälsovårdsministeriet har fastställt indextalen relaterade till arbetspensionsskyddet för år 2025.

Arbetspensionsindex nästa år är 3077, vilket innebär en förhöjning på ca. 1,3 procent av pensionerna vid årsskiftet. Arbetspensionsindex höjer vid årsskiftet pensioner som redan betalas ut. Om du redan får pension kommer din arbetspension automatiskt att förhöjas med arbetspensionsindex. Du behöver inte göra något för att få förhöjningen. 

Som lönekoefficient fastställdes 1,673. Lönekoefficienten stiger med ca. 2,2 procent jämfört med 2024. Lönekoefficienten tillämpas för att justera insparad pension som ännu inte betalas ut. Med justeringen säkerställs att arbetsinkomsten som du sparade in under tiden i arbetet bevarar sitt värde. Lönekoefficienten påverkar inkomsterna som du tjänade in under din arbetskarriär till nivån för året då pensionen inleds.

När lönar det sig att gå i pension?

Att gå i pension är ett stort beslut som det alltid lönar sig att planera och schemalägga så som det passar en själv bäst. Lämna in din pensionsansökan ungefär en månad innan pensionen ska börja.

Mest påverkas pensionsbeloppet av tiden i arbetet, LFÖPL-arbetsinkomstens nivå och dina andra inkomster. När du arbetar längre tjänar du också in en större arbetspension. Det lönar sig också att ta reda på beskattningen eftersom pensioner och förvärvsinkomst beskattas olika.

Om du ska gå i pension senast i december 2024 höjs arbetspensionen som betalas ut med arbetspensionsindex i januari 2025. Om du däremot går i pension i januari eller senare höjs inkomsterna under din arbetskarriär med lönekoefficienten till nivån för 2025 och din arbetspension beräknas sedan utgående från inkomsterna som höjts med lönekoefficienten.

I ålderspension vid lägsta ålder för ålderspension

Du kan gå i pension när du har nått den lägsta åldern för ålderspension i din åldersklass. Om du går i pension först efter den lägsta pensionsåldern, höjs din pension med en uppskovsförhöjning. Den höjer din pension med 0,4 procent för varje månad som du skjuter upp pensionen med.

Om du arbetar i ett anställningsförhållande kan din ålderspension tidigast inledas från och med början av den månad som följer på tidpunkten då ditt anställningsförhållande upphörde.

När du går i ålderspension upphör din obligatoriska LFÖPL-försäkring. Om du arbetar vid sidan om ålderspension har du inte längre rätt till avbytartjänster.

Åldersgränsen för partiell ålderspension höjs

Du kan gå i partiell ålderspension tidigast vid 61-års ålder om du är född före 1964. För 1964 födda är åldersgränsen 62 år. 1965 och senare födda har rätt till partiell ålderspension 3 år före den lägsta åldern för ålderspension i den egna åldersklassen.

Observera att storleken på din slutliga ålderspension påverkas av om du tar ut den partiella ålderspensionen före eller efter den lägsta pensionsåldern. Om du tar ut partiell ålderspension före din lägsta pensionsålder dras 0,4 procent per månad av från din pension för varje månad före den lägsta pensionsåldern. Den förtida minskningen tillämpas på din pension så länge du får pension.

Vi hjälper gärna

Att gå i pension är ett stort beslut med många konsekvenser. Om du behöver hjälp med att fundera kring pensionen hjälper vi dig gärna. LPA-ombudsmännen och vår kundbetjäning betjänar dig runt om i hela landet. 

Närmare information

Social- och hälsovårdsministeriet: Arbetspensionsindex och lönekoefficienten för år 2025 har fastställts – arbetspensionerna stiger med 1,3 procent.

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta rådgivaren för arbetsförmågan

Ge respons

Be oss kontakta dig