Hoppa över navigering

Arbetspensionsutdraget avslöjar din kommande pension

Av arbetspensionsutdraget framgår vad du har tjänat in pension för und hur mycket. Din framtida pension beräknas utifrån uppgifterna i arbetspensionsutdraget – kontrollera alltså uppgifterna noggrant.

Det lönar sig att kontrollera uppgifterna regelbundet. Meddela eventuella fel eller brister genast. Ju snabbare du meddelar om fel i uppgifterna, desto lättare är det att rätta till dem. 

Så här kontrollerar du arbetspensionsutdraget

Du kan kontrollera arbetspensionsutdraget behändigt genom att identifiera dig i vår e-tjänst. Du måste identifiera dig på nytt när du går vidare till arbetspensionsutdraget. Du kan också se ditt arbetspensionsutdrag i tjänsten arbetspension.fi.

I det elektroniska arbetspensionsutdraget ser du uppgifterna i hela din arbetshistoria. Du ser också inkomsterna för det aktuella året i det elektroniska arbetspensionsutdraget. Inkomsterna för det aktuella året anges fram till slutet av föregående månad. Därför är den intjänade pensionen för det aktuella året lägre än fjolårets trots att din arbetsinkomst är oförändrad. 

Du kan välja att i framtiden endast kontrollera arbetspensionsutdraget på webben. Då skickar vi inte längre pappersutdrag till dig. 

Uppgifterna är felaktiga. Vad ska jag göra?

Om du upptäcker fel i dina uppgifter ska du lämna in en begäran om korrigering till LPA. Du hittar anvisningar om hur du kontrollerar arbetspensionsutdraget och anmäler fel på vår webbplats under Kontrollera utdraget så här. 

Om det finns fel i uppgifter som är äldre än sex år ska du bifoga ett ostridigt bevis på anställningsförhållandet till begäran om korrigering. Det här betyder till exempel löne- och arbetsintyg, matrikelutdrag, skatteuppgifter eller andra motsvarande bevis. 

Fick du arbetspensionsutdraget på posten?

Vi skickar ut arbetspensionsutdraget i pappersformat tre år efter att du har fått det senaste arbetspensionsutdraget per post eller efter att du senast har kontrollerat ditt elektroniska arbetspensionsutdrag. Arbetspensionsutdraget som kommer på posten innehåller uppgifterna för de senaste sex åren. Du har möjlighet att se äldre uppgifter i det elektroniska utdraget. 

Vi skickar ut arbetspensionsutdraget på hösten. Du får arbetspensionsutdraget i regel av den pensionsanstalt som försäkrade ditt förvärvsarbete i slutet av fjolåret.  

Information och hjälp

Vi har samlat  information om arbetspensionsutdraget och vanliga frågor och svar på vår webbplats. Vi besvarar också dina frågor om arbetspensionsutdrag på numret 029 435 2692. 

Ta kontakt

Ring vår kundtjänst 029 435 2650

Skicka skyddad e-post

Sök ombudsmännens kontaktuppgifter

Kontakta Ta hand om bonden

Ge respons

Be oss kontakta dig