Lantbruksföretagares LFÖPL-arbetsinkomst
När din arbetsinkomst är rätt fastställd, är också din pension och dina förmåner på rätt nivå.
Dina försäkringar grundar sig på din personliga LFÖPL-arbetsinkomst. Arbetsinkomsten fastställs så att den motsvarar din arbetsinsats. Arbetsinkomsten är inte detsamma som den beskattade inkomsten från ditt lantbruksföretag.
Den personliga arbetsinkomstens storlek bestämmer nivån på den pension och de ersättningar LPA betalar till dig. Arbetsinkomsten påverkar också bland annat de förmåner som FPA betalar, såsom moderskaps-, föräldra- och sjukdagpenning. Också försäkringspremierna bestäms enligt din arbetsinkomst. Det görs årligen en indexförhöjning av LFÖPL-arbetsinkomsten.
Om din arbetsinkomst är minst 4 605 euro per år (år 2025), försäkras du med en obligatorisk LFÖPL-försäkring. Om din arbetsinkomst är lägre, kan du teckna en frivillig LFÖPL-försäkring.
Hur beräknas arbetsinkomsten?
LFÖPL-arbetsinkomsten från gården beräknas individuellt för varje gård enligt
- odlad åkerareal (arbetsinkomst från jordbruk)
- skogsareal (arbetsinkomst från skog)
- kompletterande verksamhet.
Din personliga LFÖPL-arbetsinkomst beräknas på all arbetsinkomst från gården. Om gården har flera företagare, fördelas arbetsinkomsten från gården i förhållande till företagarnas arbetsinsats.
All arbetsinkomst från gården = arbetsinkomst från jordbruk + arbetsinkomst från skog + kompletterande verksamhet
Din personliga arbetsinkomst = all arbetsinkomst från gården / din arbetsinsats på gården i procent
Familjemedlems arbetsinkomst = lön + naturaförmåner eller en uppskattning av arbetsinsatsen
Arbetsinkomst från jordbruk
Arbetsinkomsten från jordbruk beräknas enligt den odlade jordbruksarealen. I arealen beaktas också arrenderad jordbruksmark. På det här sättet får man fram den så kallade basarbetsinkomsten.
Välj en arbetsinkomst som motsvarar din arbetsinsats. Kring din basarbetsinkomst finns en viss rörelsemarginal, inom vilken du kan välja den arbetsinkomst som bäst motsvarar din arbetsinsats.
Av välgrundade skäl du kan ha möjlighet att höja eller sänka din arbetsinkomst också utanför rörelsemarginalen. Ta kontakt med LPA om du vill ändra din arbetsinkomst.
Om värdet av ditt arbete är större än normalt, kan du av välgrundade skäl höja din arbetsinkomst. Exempel på välgrundade skäl är en stor arbetsinsats på en gård med djurhållning eller odling av specialgrödor.
Om värdet av ditt arbete är mindre än normalt, kan du sänka din arbetsinkomst. Skälet kan exempelvis vara att företagaren arbetar på heltid utanför gården eller anlitar utomstående för arbeten på gården.
Arbetsinkomst från kompletterande verksamhet
Om det på din gård bedrivs kompletterande verksamhet som beskattas som jordbruk, ska du komma ihåg att anmäla verksamheten till din LFÖPL-försäkring. För kompletterande verksamhet som beskattas som jordbruk beaktas i din arbetsinkomst arbetets andel, som utgör 20–50 procent av bruttoinkomsten.
Exempel på kompletterande verksamhet:
- maskinarbeten
- sågning av virke
- tröskning och torkning av spannmål, förädling av gårdens produkter
- biodling
- pälsdjursuppfödning
- växthusodling
- gårdsturism
- försäljning av brännved utanför gården.
Näringsbeskattad verksamhet
Om den kompletterande verksamheten beskattas enligt näringsskattelagen, omfattas den inte av LFÖPL- eller OFLA-försäkringen. Då behöver du ha separat pensions- och olycksfallsförsäkring för verksamheten.
Exempel
En lantbruksföretagare utför grävarbeten och snöplogning med traktor. För sitt arbete får han en bruttoinkomst på cirka 10 000 euro per år. Inkomsten beskattas som jordbruk. Verksamheten genererar en beräknad arbetsinkomst på 20–50 procent av bruttoinkomsten, det vill säga 2 000–5 000 euro per år.
När du anmäler kompletterande verksamhet som beskattas som jordbruk till försäkringen, omfattar OFLA-försäkringen för arbetstid också automatiskt eventuella olycksfall i det här arbetet.
Kom ihåg att alltid anmäla till LPA, när
- du inleder kompletterande verksamhet
- du upphör med kompletterande verksamhet
- beskattningen av den kompletterande verksamheten förändras
Förändringar i arbetsinkomsten görs i regel räknat från ansökningsdatum.
Arbetsinkomst från skog
Äger du skog? Också skogen räknas med i LFÖPL-arbetsinkomsten. Läs mer via länken.
Beräkna din arbetsinkomst och din LPA-trygghet
I våra räknare kan du mata in arealuppgifter för din egen gård och beräkna nivån på din LPA-trygghet.
Med arbetsinkomsträknaren kan du räkna ut din arbetsinkomst från jordbruksmark, skog och kompletterande verksamhet som beskattas som jordbruk samt beräkna försäkringspremien för din LPA-trygghet, som fastställs utifrån arbetsinkomsten.
Med räknaren för lantbruksföretagares LPA-trygghet kan du räkna ut hur din arbetsinkomst påverkar din framtida pension och dina försäkringspremier. Du ser också beloppet av din LPA-sjukdagpenning, OFLA-olycksfallsdagpenning och grupplivförsäkringsersättning samt avgiften för vikariehjälp i jordbruket.
Ändring av arbetsinkomsten
Meddela oss i god tid om det sker förändringar i ditt arbete eller i företagets verksamhet. Förändringarna kan påverka din arbetsinkomst och dina försäkringspremier. Vi gör alltid ändringar i försäkringarna räknat från anmälningsdagen, aldrig retroaktivt. Se alltså till att anmäla förändringar i tid. Läs mer om anmälan av förändringar.