För företagshälsovården
Till LPA:s uppgifter inom företagshälsovården för lantbruksföretagare hör att utveckla verksamheten, föra och reformera företagshälsovårdsapplikation, följa gårdsbesöken och bevilja rabatt på olycksfallsförsäkringspremien.
Vi utvecklar företagshälsovården för lantbruksföretagare
Det gamla gårdsbesöksregistret ersattes i oktober 2020 med en ny företaghälsovårdsapplikation som fungerar som lantbruksföretagares och företagshälsovårdens gemensamma verktyg i bedömning och utveckling av arbetsvillkor. Vi utbildar samt producerar ny information och nytt material för att främja arbetshälsan. Vi intensifierar nätverkssamarbetet. Vi undersöker möjligheterna att öka lantbruksföretagarnas intresse för företagshälsovårdens tjänster och förbättra anslutningsaktiviteten.
Vi underhåller och utvecklar företagshälsovårdsapplikationen
Applikationen fungerar som ett elektroniskt verktyg för utarbetande av utredningar av arbetsförhållanden och i rapportering och uppföljning. Uppgifterna lagras endast med lantbruksföretagarens samtycke.Lantbruksföretagaren kan själv granska sina egna uppgifter och till exempel fylla i ett basuppgiftsformulär och kvittera de rekommendationer som getts vid ett gårdsbesök. På basis av uppgifterna producerar vid rapporteringsdata för att utveckla arbetshälsan och arbetarskyddet. Uppgifter om arbetsförhållandena kombineras inte i någon händelse med lantbruksföretagarens försäkringsuppgifter.
Vi följer genomförandet av gårdsbesöken
Vi följer gårdsbesökens förverkligande och applikationen påminner både lantbruksföretagaren och företagshälsovården om ett kommande gårdsbesök via e-post. Det är företagshälsovårdens uppgift att kontakta företagaren och komma överens om ett gårdsbesök. Om företagshälsovården inte har möjlighet att göra ett gårdsbesök kan den ge det i uppdrag till LPA. I så fall kan en lantbrukssakkunnig ensam göra gårdsbesöket med samtycke av lantbruksföretagaren.
Vi beviljar 20 procents rabatt på premien för OFLA-arbetsskadeförsäkringen
Vi beviljar 20 procents rabatt på premien för OFLA-arbetsskadeförsäkringen om lantbruksföretagaren hör till företagshälsovården Detta förutsätter att lantbruksföretagaren tar emot företagshälsovårdens gårdsbesök åtminstone med fyra års mellanrum.
De LFÖPL-försäkrade lantbruksföretagare som hör till företagshälsovården för lantbruksföretagare får sin premie för OFLA-arbetsskadeförsäkringen nedsatt med 20 procent. En ny kund måste ansluta sig till företagshälsovården före den 1 oktober för att få rabatt på premien för följande år.
Förutom företagaren kan även försäkrade familjemedlemmar ansluta sig till företagshälsovården och få rabatt på försäkringspremien. Den som bara har OFLA-försäkring utan att vara LFÖPL-försäkrad har inte rätt till rabatt på premien. LFÖPL-försäkringen måste också vara i kraft vid tidpunkten för gårdsbesöket. En ytterligare förutsättning för att få premien nedsatt är att lantbruksföretagaren har avtalat med företagshälsovården om ett gårdsbesök som företas för att kartlägga arbetsförhållandena. I samband med gårdsbesöket får företagaren också förslag till förbättringar i syfte att förebygga hälsorisker. Rabatten på försäkringspremien gäller fyra år i sänder efter varje gårdsbesök.
Observera att rabatten på OFLA-premien beviljas bara dem som uttryckligen hör till företagshälsovården för lantbruksföretagare. Det räcker inte att höra till den företagshälsovård som en eventuell arbetsgivare ordnat.
När en lantbruksföretagare har anslutit sig till företagshälsovården anmäler företagshälsovården det till företagshälsovårdsapplikation. Företagshälsovården registrerar de gårdsbesök som gjorts och inför med lantbruksföretagarens samtycke uppgifter om arbetsförhållandena på gården.
Före gårdsbesöket
Kontrollera lantbruksföretagarens rätt till FPA-ersättningar i gårdsbesöksregistret. Det lönar sig att göra kontrollen samma dag som gårdsbesöket, hälsoundersökningen eller något annat som berättigar till ersättning.
Länkar
Nätverket Ta hand om bonden
Samarbetsnätverket som koordineras av LPA syftar till att stödja lantbruksföretagarnas arbetsförmåga. Många företagshälsovårdsenheter har redan anslutit sig till nätverket, välkommen med och ta hand om bonden!
Projektet Ta hand om bonden
Kontaktinformation till projektet Ta hand om bonden
Kostnadsfri och konfidentiell hjälp för lantbruksföretagare som befinner sig i en tuff livssituation.
Mistä apua? (på finska)
Projektet Ta hand om bonden har en lista över aktörer som kan hjälpa och som har låg tröskel för kontakt.
Läs mer om LPA:s försäkringar på vår webbplats, på sidorna för olika kundgrupper.