Paikallisyksikön järjestämä lomitus
Paikallisyksikön järjestäessä lomituksesi paikallisyksikkö päättää, kuka tulee tilallesi lomittamaan.
Kun ilmoitat lomitustarpeestasi hyvissä ajoin ennen lomitusajankohtaa, paikallisyksikkö pystyy varmimmin järjestämään lomittajan tilallesi. Voit tehdä lomituspyynnöt ja -hakemukset myös Lomitusnetissä.
Paikallisyksikkö voi järjestää myös varallaoloa tai valvontakäyntejä.
Varallaolo tai valvontakäynnit
Ilmoita vuosilomahakemuksella, jos tarvitset lomasi aikana varallaoloa kotieläintuotantoosi kuuluvan automaation valvontaa varten. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa tarvitsevasi ylimääräisen säännöllisen valvontakäynnin.
Paikallisyksikkö voi järjestää lomasi ajaksi varallaoloa tai valvontakäyntejä, jos ne kuuluvat sinun tehtäviisi. Niiden järjestäminen ei kuitenkaan ole paikallisyksikölle pakollista.
Sekä varallaolosta että valvontakäynneistä peritään maksu.
Tilakohtainen perehdytys
Huolehdi omalta osaltasi, että kotieläintuotantosi vaatimaa osaamista löytyy riittävän monelta maatalouslomittajalta. Voit tarvita lomitusta äkilliseen sijaisaputilanteeseen tai sinulle varattu lomittaja voi sairastua. Silloin on hyvä, että useat lomittajat hallitsevat maatalousyrityksesi välttämättömät päivittäiset kotieläintenhoitotyöt.
Keskustele paikallisyksikön kanssa uusien lomittajien perehdytystarpeesta. Voit perehdyttää useammankin lomittajan samanaikaisesti.
Opastus
Usein puhelinkeskustelu ennen lomituksen alkua ja kirjalliset ohjeet riittävät, jos tilasi on lomittajalle tuttu. Uusi lomittaja tai lomittaja, joka ei ole pitkään aikaan käynyt tilallasi lomittamassa, saattaa tarvita henkilökohtaista opastusta.
Neuvottele ennen lomitusta paikallisyksikön kanssa mahdollisesta opastuksen tarpeesta. Opastusaika ei ole vielä vuosilomaasi, joten se ei kuluta vuosilomapäiviäsi.
Ennen lomitusta:
- Ilmoita paikallisyksikköön muutoksista, jotka voivat vaikuttaa lomituspalveluihin.
- Varmista, että lomittajan työskentelyolosuhteet ovat kunnossa.
- Huolehdi, että työohjeet ovat ajan tasalla ja löytyvät helposti.
- Järjestä lomituksen aikana tarvittavat kulutustarvikkeet.
- Sovi paikallisyksikön kanssa mahdollisesta opastuksesta.
Työsuojelu lomituspalveluissa
Maatalouslomittajan työnantajana paikallisyksikkö vastaa maatalouslomittajan työturvallisuudesta. Olet myös itse vastuussa siitä, että tilasi on turvallinen työpaikka lomittajalle, kun hän tulee tilallesi töihin.
Paikallisyksikön edustajalla on velvollisuus tarkistaa maatilasi työolosuhteet säännöllisin väliajoin, jos käytät paikallisyksikön lomituspalveluja. Paikallisyksikön työnjohtaja saattaa käydä tilallasi lomituksen aikana myös lomittajaa tapaamassa.
Jos et halua paikallisyksikön edustajan käyvän tilallasi tai jos tilasi olosuhteet eivät täytä työturvallisuudelle asetettuja vaatimuksia, paikallisyksikkö ei voi järjestää lomituspalvelujasi. Silloin sinulla on mahdollisuus siirtyä itse järjestettävään lomitukseen.