Ohita valikko

Maatalouslomittaja

Ammattitaitoinen lomittaja on ruoantuottajan tärkeä yhteistyökumppani. Lomittajia tarvitaan, jotta tuottajat saisivat välttämättömän hengähdystauon työstään sekä tuuraajan sairauslomalleen tai esimerkiksi perhevapaiden ajaksi.

Maatalousyrittäjät tuottavat meille puhdasta kotimaista ruokaa ja ovat siten olennainen osa Suomen huoltovarmuutta. Maatalouslomittaja on tärkeä osa tätä ruokaketjua. Maatalouslomittajan työ on itsenäistä ja palkitsevaa, mutta myös vaativaa ja vastuullista. Lomittaja on tiivis osa tilan työyhteisöä, joten lomitustyössä kysytään myös hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

Mitä maatalouslomittaja tekee työkseen

Maatalouslomittajan tehtävänä on huolehtia maatilan kotieläintuotantoon kuuluvista välttämättömistä päivittäisistä tehtävistä. Tärkein lomittajan työ on maatilan eläinten hoito. Koska maidontuotanto on suurin lomitettava tuotantosuunta, lypsytyö sekä lehmien ja vasikoiden ruokinta ja hoito kuuluvat lähes aina maatalouslomittajan tehtäviin. Lomittajana saat hoitaa lisäksi lihakarjaa, sikoja, siipikarjaa, hevosia, lampaita ja joskus myös vuohia.

Maataloudessa hyödynnetään kehittynyttä tekniikkaa, joten et pelkää tietotekniikan tai erilaisten koneiden käyttöä. Ajokortti ja oma auto ovat välttämättömät maatalouslomittajan työssä, koska lomitettavat tilat sijaitsevat yleensä laajalla alueella.

Jos tilan ainoa yrittäjä tai kaikki yrittäjät ovat lomalla tai sijaisavulla, saatat joutua työskentelemään tilalla yksin, joten on hyvä, jos olet aloitekykyinen ja pidät itsenäisestä työskentelystä. Usein työskentelet yhdessä tilan väen kanssa. Silloin tärkeitä lomittajan taitoja ovat yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot.

Teet työtäsi maatalousyrittäjien tuotantotiloissa ja työlläsi on suuri merkitys eläinten hyvinvoinnin sekä yrityksen tuotannon turvaamisessa. Siksi on erityisen tärkeää, että olet luotettava ja huolellinen ja noudatat tilan yrittäjien antamia työohjeita.

Maatalouslomittajan tärkeimmät ominaisuudet ovat kuitenkin rakkaus eläimiä kohtaan ja ns. karjasilmä, eli eläinten lajityypillisen käyttäytymisen huomioiminen ja ymmärtäminen.

Työsuhteessa tai yrittäjänä

Voit toimia työsuhteessa lomituksen paikallisyksikköön eli kuntaan tai lomituspalveluyritykseen. Voit tehdä lomitustyötä myös itsenäisenä yrittäjänä.

Jos työskentelet kunnallisena maatalouslomittajana, työtäsi johdetaan kunnasta ja työsuhteeseesi sovelletaan Kunnallista yleistä työ- ja virkaehtosopimusta, KVTES:iä. Esihenkilösi suunnittelee työkohteesi ja työaikasi. Maatalouslomittajan työaika jaetaan yleensä aamu- ja iltapäiväjaksoon, riippuen tilasta ja tuotantosuunnasta.

Jos toimit itsenäisenä ammatinharjoittajana tai lomituspalveluyrittäjänä, voit tehdä ostopalvelusopimuksen lomitusyksikön kanssa tai tarjota lomituspalveluja suoraan itse lomituksensa järjestäville maatalousyrittäjille. Tarkempaa tietoa itse järjestetystä lomituksesta löydät sivulta: Itse järjestetty lomitus

Miksi ryhtyisit maatalouslomittajaksi

Kun maatalouslomittajilta kysyttiin, miksi he pitävät työstään, he vastasivat muun muassa:

  • Saan tehdä töitä eläinten kanssa
  • Työskentelen itsenäisesti
  • Ihmiset, tilat ja eläinlajit vaihtelevat, ei kahta samanlaista työpäivää
  • Työkavereiden ja työyhteisön tuki
  • Vaihtelevat työajat ja päivällä vapaata
  • Liikunnallisuus pitää kuntoa yllä
  • Jatkuva kehittyminen, mahdollisuus opiskella uusia koneita ja eläinlajeja
  • Arkipäivinä vapaita, sunnuntaityöstä maksetaan sunnuntailisä
  • Pitkät vuosilomat
  • Työvaatteet työnantajalta
  • Hyvä työterveyshuolto
  • Teen ihan oikeaa, tärkeää työtä, jolla on merkitystä!

Miten lomittajaksi voi päästä

Maatalouslomittajaksi voit opiskella esimerkiksi toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa suorittamalla maatalousalan ammattitutkinnon eläintenhoidosta. Voit katsoa tutkintoja ja oppilaitoksia osoitteesta opintopolku.fi

Oppisopimuskoulutus sopii erinomaisesti maatalouslomittajaksi aikovalle. Jos sinulla on kokemusta kotieläintuotannosta esimerkiksi omaltasi tai vanhempiesi tilalta, koulutusta voidaan räätälöidä osaamisesi mukaiseksi, jolloin voit valmistua lomittajaksi nopeallakin aikataululla. Tiedustele oppisopimusmahdollisuudesta oppilaitoksestasi ja lomitusyksiköstä, joka toimii omalla alueellasi.

Uramahdollisuudet

Maatalouslomittajana työskenteleminen on erinomainen tapa tutustua erilaisiin tuotantosuuntiin ja -tapoihin. Kun käyt useilla maatiloilla lomittamassa, näet monenlaisia ratkaisuja ja miten ne toimivat käytännössä. Tästä on paljon hyötyä, jos suunnittelet esimerkiksi oman maatalousyrityksesi perustamista.

Voit myös perustaa oman lomituspalveluyrityksen, jolloin voit tarjota palvelujasi niin lomitusyksiköille kuin itse lomituksensa järjestäville maatiloillekin.

Maatalouslomittajan työ tuo valmiuksia maatalousalan ammattikorkeakoulu tai yliopistopohjaisille aloille, kuten asiantuntijatehtäviin ja eläinten jalostukseen. Se sopii hyvin myös esimerkiksi eläinlääkäriksi aikovalle.

Mistä saan tarkempaa tietoa lomittajan työstä

Tietoa maatalouslomittajaksi kouluttautumisesta saat maatalousalan oppilaitoksista. Parasta tietoa maatalouslomittajan työstä saat maatalouslomittajana toimivilta henkilöiltä ja paikallisista lomitusyksiköistä.

Tästä voit etsiä lähelläsi toimivien lomitusyksiköiden yhteystietoja.

Millainen on loistolomittaja?

Loistolomittaja on maatalousyrittäjän tärkeä yhteistyökumppani, johon maatalousyrittäjä voi luottaa tilan eläimet ja koko tuotannon siksi aikaa, kun hän itse on poissa joko lomalla tai esimerkiksi sairaana.

Lomittajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi lomituksen asiakkaat ovat ilmoittaneet:

  • Oma-aloitteellisuus ja luotettavuus
  • Eläinten ja niiden käyttäytymisen tuntemus
  • Huolellisuus ja annettujen ohjeiden noudattaminen

Loistolomittajalle -musiikkivideo

Teimme musiikkivideon kaikille loistaville maatalouslomittajille. Video ja siihen liittyvä tanssihaaste löytyvät YouTubesta aihetunnisteella #loistolomittaja.

Onko sinulla parhaat muuvit lomittajan työssä? Lähde mukaan loistolomittajien joukkoon, tee oma tanssivideosi ja julkaise se somessa tunnisteella #loistolomittaja.  Jos kuvaat videon maatilalla, muistathan pyytää yrittäjiltä luvan kuvaamiseen ja videon julkaisemiseen somessa.

Loistolomittajat vuosimallia 2021

Järjestimme vuonna 2020 kampanjan, jossa etsimme loistolomittajia. Maatalousyrittäjiltä, lomittajien kollegoilta sekä lomituksen hallintohenkilöstöltä tulleiden lukuisten ilmoitusten perusteella vuoden 2021 Loistolomittajiksi valittiin Heidi Hakkarainen Pielisen Karjalan lomituksen paikallisyksiköstä, Jouki Tchaous Sastamalan kaupungin lomituspalveluista ja Tuomas Turunen Muhoksen paikallisyksiköstä. Kunniamaininnan kampanjassa sai Mira Tukiainen Mikkelin kaupungin lomituspalveluista.

Näin ilmoittajat perustelivat loistolomittajiaan

Heidi on tunnollinen ja hän työskentelee eläinten kanssa luontevasti ja rauhallisesti. Hän tuntee eläimet ja on niiden seurassa kuin kotonaan. Hän seuraa eläimien käyttäytymistä harkiten sekä näkee esimerkiksi sairaat tai muuten heikommassa kunnossa olevat eläimet helposti. Hän seuraa eläinten kiimoja ja siemennyttää eläimet säntillisesti. Hän informoi tilanväkeä tarvittaessa, eikä pelkää kysyä, jos jokin asia askarruttaa. Heidin käsiin voi huoletta jättää eläimet ja voi olla varma, että niistä huolehditaan koko sydämellä.

Kaikki konetyöt luonnistavat Heidiltä myös kädenkäänteessä. Hän ajaa traktorit sekä rehunjakovaunut yms. koneet, jotka eteen tulevat. Pienellä perehdytyksellä onnistuvat vaikeammatkin konetyöt. Lypsyrobotin hallinta ja siihen liittyvät sivutoimet onnistuvat vaivatta. Ongelmatilanteissa Heidi osaa ottaa itsenäisesti yhteyttä huoltoteknikoihin. Robotin tuottama datan seuranta on Heidille arkipäivää. Sieltä Heidi poimii seurattavat eläimet ja hakee ne tarvittaessa lypsylle:)

Jukka Kurki Heidi Hakkaraisesta 

 

Kun Jouki tulee lomittamaan, voi jäädä hyvällä mielellä lomalle. Lehmät on hoidettu suurimmasta pienimpään vähintään yhtä hyvin, kun ne itse hoitaisin. Hyvä karjasilmä. Työympäristö on siisti ja ohjeet on luettu ja niitä noudatettu parhaalla mahdollisella ammattitaidolla. Yllättävissäkään tilanteissa sormi ei mene suuhun vaan Jouki tarttuu asioihin ja hoitaa ne itse, mutta osaa silti tarvittaessa kysyä myös apua. Osaa ottaa myös vastaan palautetta ja muuttaa tarvittaessa omaa toimintaansa.

Näkee, että hän nauttii työstään. Lisäbonuksena olen itse saanut monta hyvää ja toimivaa käytännön vinkkiä päivittäisten töiden suorittamiseen.  Iso Kiitos koko perheen puolesta, kun äitikin saa välillä olla ihan lomalla!

Hanna Myrskyranta Jouki Tchaousista 

 

Tuomas Turunen on lomittajan työssään luotettava ja tunnollinen sekä työskentelee avoimesti, rehellisesti ja vastuullisesti. Hän suoriutuu eläintilan työjärjestyksen mukaisista töistä itsenäisesti ja työnjälki on laadukasta. Tuomas tarkkailee, hoitaa ja käsittelee eläimiä turvallisesti. Hän ruokkii eläimet ruokintaohjeiden mukaisesti. Hänellä on kykyä hoitaa ongelmatilanteet oikealla tavalla ja toimia erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti. Tuomas osaa työskennellä eläinten lajityypillisen käyttäytymisen huomioon ottaen. Hänellä on erityisen harjaantunut karjasilmä, jonka ansiosta hän havaitsee eläinryhmästä tarkkailua vaativat tai sairaat eläimet. Tuomaksella on halua kehittyä eläintenhoitajana eläinten hyvinvointia edistäen ja hän huolehtii omalta osaltaan tarttuvien tautien ennaltaehkäisystä. Erilaisten eläintenhoitotöissä tarvittavien koneiden ja laitteiden käyttö on sujuvaa ja luontevaa Tuomakselle. Lomittajana hän haluaa antaa yrittäjälle rauhan lomailla.

Ville Junnila Tuomas Turusesta 

 

Mira, meidän oma tehotyttö! Hän on erittäin ammattitaitoinen lomittaja, jonka työskentelyyn voi luottaa 100 prosenttisesti. Hän hallitsee eläinten käsittelyn ja erilaiset koneet ja on valmis joustamaan tarpeen vaatiessa. Miralla on aito mielenkiinto työtään ja erityisesti eläimiä kohtaan ja hän suoriutuu töissään loistavasti eikä rimaa alittaen.

Jos jotain ei hallita, Mira on valmis sen oppimaan! Hän on myös sosiaalinen ja tulee toimeen kaikkien kanssa, ketä nyt navetassa hänen kanssaan sattuukin olemaan. Miran ansiosta tilan väki voi pitää vapaapäivää huoletta ja palata hyvillä mielin. Eniten arvostan Mirassa sitä, että hän tekee työnsä aina ’niin kuin itselle tekisi’, eli huolehtii eläimistä ja muusta kuin ne olisivat hänen, eli hyvin ja rakastavasti.

Eevi Piili Mira Tukiaisesta 

Loistolomittajat

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Välitä viljelijästä -yhteystiedot

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö