Ohita valikko

Eläkkeen karttuminen

Kaikki työ kartuttaa eläkettä. Kun sinulla on voimassa oleva MYEL-vakuutus, eläkettä karttuu MYEL-työtulosi mukaan. Eläkettä karttuu myös muusta yrittäjätoiminnasta otetun YEL-vakuutuksen työtulosta sekä työsuhteista kertyneistä palkkatuloista.

Kun eläke myönnetään, aikaisempien vuosien työtulot ja muut ansiot korotetaan palkkakertoimella eläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Milloin eläkettä karttuu?

MYEL-vakuutuksessa eläkkeen karttuminen alkaa 18 vuoden iästä.  Samassa iässä alkaa myös vakuuttamisvelvollisuus. Työsuhteessa eläkettä alkaa karttua pääsääntöisesti 17 vuotta täyttäneelle.

Se, kuinka pitkään eläkettä voi karttua ja kuinka pitkään MYEL-vakuutus voi olla voimassa, riippuu syntymävuodestasi seuraavasti:

Syntymävuosi Vakuuttamisen yläikäraja
1957 tai aikaisempi 68 vuotta
1958 – 1961 69 vuotta
1962 tai myöhempi 70 vuotta

Kuinka paljon eläkettä karttuu?

Eläkettä karttuu 1,5 prosenttia ansioista. Poikkeuksena tähän ovat 53–62-vuotiaat, joilla karttuma on 1,7 prosenttia siirtymäajalla vuoden 2025 loppuun saakka.

Eläkkeen karttumista koskevat säännökset ja karttumisprosentit ovat vaihdelleet eri vuosina. Sinulle on karttunut eläkettä aina sen vuoden sääntöjen mukaan, jotka ovat olleet työskentelysi aikaan voimassa.

Esimerkki: MYEL-vakuutus on koko vuoden voimassa 42 000 euron työtulolla. Eläkettä karttuu 1,5 prosenttia. Karttuma vuotta kohden on 630 euroa eli 52,50 euroa kuukaudessa. 53–62-vuotiaalle karttuu eläkettä 714 euroa eli 59,50 euroa kuukaudessa.

Jos työskentelet eläkkeen rinnalla, ansaitset tekemästäsi työstä uutta eläkettä 1,5 prosenttia. Saat uuden eläkkeen maksuun siinä vaiheessa, kun eläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Jos olet jo vanhuuseläkkeellä, saat eläkkeen rinnalla tehdystä työstä karttuneen eläkkeen maksuun, kun saavutat vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan.

MYEL-työtulosi ja MYEL-vakuutuksen voimassaoloaika vaikuttavat eläkkeesi määrään. Eläkkeesi on sitä suurempi, mitä isommalla työtulolla ja mitä pitempään vakuutuksesi on ollut voimassa. Maksamatta jääneet vakuutusmaksut voivat pienentää eläkkeen määrää.

Eläkettä karttuu myös seuraavista sosiaalietuuksista ja tutkinnoista:

  • ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha
  • äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainraha
  • aikuiskoulutustuki
  • vuorottelukorvaus
  • sairauspäiväraha
  • erityishoitoraha
  • kuntoutusraha
  • LITA-ansionmenetyskorvaukset
  • kotihoidontuki alle kolmivuotiaan lapsen hoitamisesta
  • ammatillinen perustutkinto tai korkeakoulututkinto.

Tällä on pyritty varmistamaan se, ettei eläketurvasi heikkene, jos työskentelyyn tulee tilapäinen katkos. Näistä palkattomista etuuksista voi karttua eläkettä samanaikaisesti MYEL-vakuutuksen kanssa.

Ansaitsemasi eläkkeen määrän voit tarkistaa omalta työeläkeotteeltasi. Lähetämme sinulle työeläkeotteen postitse kolmen vuoden välein. Voit myös milloin tahansa käydä katsomassa työeläkeotteesi sähköisessä asiointipalvelussamme.

Työskentely pidempään korottaa eläkettä

Jos jäät vanhuuseläkkeelle vasta alimman eläkeikäsi jälkeen, eläkkeeseesi lisätään lykkäyskorotus. Lykkäyskorotus nostaa eläkettäsi 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkaminen lykkääntyy. Eläkettä voi kartuttaa ikäluokkakohtaiseen eläkevakuuttamisen yläikärajaan saakka, mutta lykkäyskorotuksella ei ole yläikärajaa, vaan sitä voi ansaita kuinka pitkään tahansa.

Lykkäyskorotus lasketaan koko eläkkeesi määrälle siihen saakka, kunnes jäät eläkkeelle.

Työttömyysetuus, jo myönnetty luopumistuki, työkyvyttömyyseläke tai vanhuuseläke estävät lykkäyskorotuksen kertymisen.

Elinaikakerroin

Eläkkeiden määrään vaikuttaa elinajanodotteen mukainen elinaikakerroin, joka vahvistetaan jokaiselle ikäluokalle erikseen. Elinaikakertoimella on eläkettäsi pienentävä vaikutus. Jos jatkat työskentelyä tavoite-eläkeikääsi saakka tai sen yli, voit eliminoida elinaikakertoimen vaikutuksen eläkkeeseesi.

Katso lisää eläkkeen karttumisesta

Selvitä oman eläkkeesi määrä

Voit laskea arvion tulevan työeläkkeesi määrästä arviolaskureillamme.

Kirjautumalla sähköiseen asiointipalveluumme näet sinulle tähän mennessä kertyneen eläkkeen työeläkeotteeltasi.

Hae eläkettä

Eläkettä on aina haettava, ja jokaista eläkelajia varten on oma hakemuksensa. Lisää tietoa eri eläkelajien edellytyksistä ja hakemisesta löydät sivulta Työeläkettä eri elämäntilanteisiin.

Ota yhteyttä

Soita asiakaspalveluumme 029 435 2650

Lähetä suojattua sähköpostia

Hae Mela-asiamiestä

Ota yhteys työkykyneuvojaan

Anna palautetta

Jätä yhteydenottopyyntö