Henkilönsuojaimet

Jalkineet
Tukevat, hyväkuntoiset ja pitävät jalkineet estävät liukastumista maastossa. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota jalkineiden materiaaliin. Talvella on tärkeää, että jalkineet ovat lämpimät.

Vaatetus
Kerrosvaatetus puoltaa paikkansa sekä kesällä että talvella. Paleltumavammat ovat yleisiä poronhoitotyössä. Kunnon vaatetus ja erityisesti käsineet suojaavat kylmältä. Kasvojensuojaimet ehkäisevät kasvojen paleltumavammoja. Suojahaalarin päällysmateriaalin on oltava tuulelta suojaava ja kosteutta hylkivä. Haalarin tulisi olla myös helposti päälle puettava ja riisuttava. Alusvaatteiden tulee päästää kosteus seuraavaan kerrokseen. Vetoketjujen ja tuuletusaukkojen avulla vaatetusta voidaan säätää raskaassa työssä.

Hengityksensuojaimet
Jos poroille tarjottava heinä on jouduttu varastoimaan kosteana tai se pölyää, poronhoitajan on syytä käyttää P2-luokan hengityksensuojainta. Suurin homepölyn vaara on talvella ja kevättalvella.

Kypärä
Moottorikelkkaturmista vakavimmat ovat törmäyksiä maastossa, jolloin vammat kohdistuvat päähän. Kypärä suojaa kelkkailijan päätä onnettomuuksissa. Kypäräpakko on ollut voimassa vuodesta 1991 lähtien.

Kuulonsuojaimet
Moottorikelkan käyttäjällä on kuulovaurion riski, ellei hän käytä kuulonsuojaimia. Korvatulpat soveltuvat parhaiten kypärän kanssa käytettäväksi. Kuulonsuojaimia tulisi käyttää jollei puhe melun vuoksi kuulu metrin etäisyydeltä. Kuulonsuojaimia on käytettävä koko melussaoloajan.

Päivitetty 11.02.2013