Työtilat, -välineet ja kulkutiet

Alukseen tulo ja sieltä poistuminen
Vene tulee kiinnittää tiukasti. Jos kiinnitysköydet ovat liian löysällä, vene voi liikkua ja veneeseen tulija tai sieltä poistuja voi pudota veteen tai jäädä puristuksiin veneen ja laiturin väliin. Käytä pienempää venettä kun kiinnität kumista tai teräksestä valmistettuja venejousia. Käytä maihinnoususiltaa tai kiinteästi asennettuja tikkaita veneeseen astuttaessa tai siitä noustessa.

Liukkaus
Pintamateriaalit joilla kävellään ovat usein liukkaita. Liukkaita alustoja on sekä ruumassa että kannella. Alustat tulisi karhentaa tai peittää liukuesteillä. Kalanjätteet aiheuttavat liukkautta. Jätteet olisikin siivottava välittömästi kannelta. Jää tekee veneen kannen liukkaaksi. Ellei kantta pysty pitämään sulana, työkenkien tulee olla liukkautta vähentävät.

Järjestys ja siisteys
Jätä satamaan ne varusteet, joita et tarvitse. Esimerkiksi tyhjät polttoainekanisterit, ankkurit ja köydet, joita et aio käyttää voi jättää rannalle. Pese vene aina kalastusmatkan jälkeen niin, että saat pois kalan perkeet ja liman, jotka aiheuttavat epähygieniaa ja liukkautta pinnoille.

Kiinnitä välineet ja kalalaatikot etteivät ne liiku veneen keinuessa. Huolehdi, ettei veneessä ole teräviä esineitä, kuten veitsiä, joihin voit loukata itsesi esim. kaatuessasi. Älä pidä kannella mitään, mikä voi liikkua merenkäynnissä ja aiheuttaa näin vaaraa.

Kulkutiet
Osa työstä tehdään kannen alla ja siellä voi olla sekä ahdasta että liukasta. Laivan rakenteeseen kuuluu kaaria ja tukia, joihin voi kolhia itsensä. Kypärän käyttö on tästä syystä suositeltavaa.

Päivitetty 13.12.2012