Ergonomia

Nostaminen ja kantaminen
Raskaimmat nostot tapahtuvat useimmiten veneiden lastauksen ja purkamisen yhteydessä. Kyseessä voivat olla esim. verkkosäkit, jotka on nostettava veneeseen tai veneestä pois. Näitä työvaiheita voidaan helpottaa sähköhydraulisen nostolaitteen avulla.

Kalansaaliin purkaminen on myös usein raskas työvaihe. Kalat lastataan laatikoihin veneessä ja ne pinotaan sitten kuormalavoille. Laatikkojen paino ei saa ylittää 10 kg/laatikko, koska työ on staattista ja aiheuttaa helposti venähtämis- ja nostovahinkoja.

Laiturin ja vastaanottohallin välisellä matkalla tulee painavat esineet kuljettaa trukilla tai vaunulla. On välttämätöntä, että laiturin ja vastaanottohallin välinen alue on kestopäällystetty (asfaltoitu tai sementoitu), mielellään myös loivasti kalteva kuivauksen takia.

Troolikalastuksessa on raskaat varusteet siirrettävä nosturilla.

Työtä vastaanottohallissa helpottavat oikealla korkeudella olevat työskentelytasot. Sisustuksen, kuten työpöytien tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja. Seinät ja lattiat on tehtävä helposti puhdistettavista materiaaleista (esim. kaakeli seinillä, uretaani- ja epoksipohjainen lattiaoiden päällysmateriaali). Työkorkeutta pitää voida nostaa ja laskea esimerkiksi lavoilla tai rampilla. Tärkeää on ettei alusta ole liukas. Työpöydillä pitää myös olla hyvä, häikäisemätön valaistus.

Verkkoja nostettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota työasentoon ja siihen, että työskentelet alustalla, jossa et liukastu ja loukkaa itseäsi. Jos teet työtä vetokoneen äärellä, huolehdi ettet itse tartu verkkoon tai koneeseen ja joudu puristuksiin. Koneen lähellä on oltava hätäpysäytin.

Aluksella tärinä ja liikkuva alusta aiheuttaa ergonomiaongelmia. Tärinää ja liikettä voi vähentää nostamalla aluksen kone nostetaan tyynyille ja laittamalla potkurin akselin ja koneen välille joustava kiinnitys tai kelluva lattia.

Liukkaalla lattian takia lihaksia joutuu jännittämään jatkuvasti.

Keinuvassa veneessä on suurempi vaara venähdyttää lihaksensa kuin maissa.

Tuolin ergonominen muotoilu istumatyössä on tärkeä.

Vastaanottohallissa kalan pesua varten vesipiste tulee sijoittaa niin, että hanat riippuvat katosta ja ovat helposti saatavilla. Työ tehdään seisoen ja mielellään seisomatukituolin avulla.

Kytkemällä verkot yhteen ja säilyttämällä niitä tynnyreissä tai säkeissä ja ajamalla ne putken läpi tai kannattimen yli säästät selkääsi, koska et joudu seisomaan käsivarret ylöspäin ja saat lisäksi työskennellä selkä suorana.

Verkkoja nostaessasi vältä vääntäviä liikkeitä. Asenna sen vuoksi vetokone sopivalle korkeudelle. Asenna myös mahdolliset kaukosäätimet niin, että ne ovat helposti käytettävissä ilman, että sinun tarvitsee kumartua tai kurkotella. Jos mahdollista asenna jalkasäädin.

Sijoita valonheittimet ja lamput niin, että voit työskennellä ilman, että valo häikäisee.

Päivitetty 11.02.2013