Työhyvinvointia työstä

Työ on ihmisen elinehto. Se on velvollisuus, mutta myös elämän keskeinen aktiviteetti. Ihmisellä on luontainen tarve käyttää kykyjään ja ominaisuuksiaan itsensä kehittämiseen. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että työ rytmittää elämää. Työn kautta voi toteuttaa itseään ja kokea arvostusta.

Työhyvinvoinnin tutkimustiedon mukaan työn pitäisi sisältää sekä viihtymisen aluetta että positiivisen stressin aluetta. Viihtymisen alueella ihminen palautuu työn rasituksista ja voi nauttia työn tuloksista. Positiivinen stressi panee voimavarat liikkeelle, jolloin syntyy hyvää tulosta. Pitkäkestoinen stressi uhkaa työkykyä, koska hormonien tuotantoa säätelevä järjestelmä häiriintyy ja aiheuttaa fyysisiä sekä psyykkisiä oireita.

Moni viljelijä kertoo saavansa luonnosta voimaa työssä jaksamiseensa. Viljelijän suhde luontoon on ainutlaatuinen, sillä harva ammatti on enää samalla tavoin kiinni vuodenaikojen vaihtelussa. Työt on tehtävä silloin, kun luonto sallii. Eläinten parissa työskennellen saa välittömän palautteen työn laadusta. Työpaikkaa ympäröivä luonto ja maaseutumaisema virkistävät myös vapaa-aikaa ja harrastuksia.

Päivitetty 01.02.2013