Kohenna työhyvinvointiasi

Jos et voi hyvin työssäsi, asialle tulisi tehdä jotain. Missä kiukuttaa, mikä väsyttää? Luettele asiat, jotka aiheuttavat pahoinvointia työssäsi.

Anna pisteet pahoinvoinnin tuottajille
Arvioi jokainen luettelosi asia antamalla sille arvosana 1–10 kahdessa suhteessa:

  1. Miten helppo tai vaikea se on poistaa. Mitä vaikeampi asia on poistaa, sitä suuremman arvosanan sille annat. Jos asia ei ole sinun poistettavissasi ollenkaan, annat sille 10 pistettä.
  2. Miten suuri asian vaikutus on hyvinvointiisi. Mitä enemmän asia vaikuttaa hyvinvointiisi sitä pienemmän arvosanan annat sille. Jos asian vaikutus on lopulta aika olematon, annat arvosanan 10.

Seuraavaksi:

  1. Lasket kunkin asian saamat pisteet yhteen.
  2. Panet asiat pistejärjesteykseen vähemmän pisteitä saaneesta eniten pisteitä saaneisiin.
  3. Edessäsi on järjestys, jossa mahdollisimman suurella vaikutuksella ja pienellä vaivalla voit parantaa työhyvinvointiasi.
  4. Teet päätöksen, että etenet yllä olevassa järjestyksessä, asia kerrallaan.

Menetelmän pitäisi johtaa siihen, että lopetat murehtimasta pahoinvoinnin lähteitä, joille et kuitenkaan voi mitään, vaan käytät energian siihen, mitä voit muuttaa. Et juutu harmittelemaan huonoja säitä, vaan tartut toimeen vaikkapa valaistuksen korjaamiseksi, jos hämärä tai häikäisy haittaa ja aiheuttaa vaikkapa silmä- ja niskalihasten jännitystä ja päänsärkyä.

Päivitetty 09.07.2015