Ihmissuhteet vaativat hoitoa

Ihminen tarvitsee läheisyyttä ja hyväksyntää voidakseen hyvin. Ihmissuhteet ilonaiheineen ja vaikeuksineen kutsuvat kehittymään ihmisinä ja yrittäjinä. Vuorovaikutuksen kautta kuulumme yhteisöön, joka vaikuttaa käyttäytymiseemme ja yritystoimintaamme. Erityisesti vaikeassa elämäntilanteessa tarvitsemme ympärillemme tuttuja ihmisiä. Ystävän kanssa ilo kaksinkertaistuu ja suru puolittuu. Maatalousyrittäjä hyötyy laajasta ihmissuhdeverkostosta myös liiketaloudellisesti uusien ideoiden ja näkökulmien myötä.

Ihmissuhteet eivät ole itsestään selvyyksiä, vaan vaativat hoitoa ja huolenpitoa. Hyvään ihmissuhteeseen kuuluu keskinäinen kunnioitus, toisen mielipiteen arvostus ja kuunteleminen. Kuuntelemisessa on olennaista olla läsnä ja asettua toisen ihmisen asemaan. Ystävyys on arkipäivän ylellisyyttä, jota kannattaa vaalia.

Yksinäisyys on raskasta, jos ihminen on siihen pakotettu. Yksinäisyyttä voi torjua lähtemällä muiden pariin, vaikka ei olisi siihen niin suuria halujakaan. Aina ei ole helppoa liittyä toisten seuraan ja tutustua uusiin ihmisiin. Mutta kun on astunut yhden askeleen, seuraava on jo huomattavasti helpompi. Loppujen lopuksi aika moni tuntee epävarmuutta oudossa seurassa.

Päivitetty 01.02.2013